Vanwege bloedbad in Putumayo heft Petro staakt-het-vuren met dissidenten van Iván Mordisco op

President Gustavo Petro heeft de opschorting aangekondigd van het bilaterale staakt-het-vuren tussen de regering en de dissidenten van Ivan Mordisco, die zichzelf Estado Mayor Central de las Farc (EMC-Farc) noemen, en heeft de heractivering van de militaire operaties bevolen.

Het besluit, aangekondigd via zijn Twitter-account, volgt op het bloedbad van vier inheemse jongeren die probeerden te ontsnappen aan gedwongen rekrutering en werden gedood in een landelijk gebied van Putumayo.

De regering verklaarde dat zij heeft geprobeerd de afgevaardigden van de dissidenten van Iván Mordisco, die belast zijn met het toezicht op het staakt-het-vuren, op te roepen om hen van het besluit op de hoogte te stellen, maar lieten zich niet horen.

“Als gevolg hiervan wordt gemeld dat het huidige bilaterale staakt-het-vuren met deze gewapende groep in de departementen Meta, Caquetá, Guaviare en Putumayo wordt opgeschort en dat alle offensieve acties worden gereactiveerd. Deze acties zullen worden uitgevoerd met inachtneming van de mensenrechten en het internationaal recht”, verklaarde de uitvoerende macht in een verklaring. Het staakt-het-vuren zal binnen 72 uur worden opgeheven.

Ondanks het bloedbad en het besluit om het staakt-het-vuren op te heffen, kondigde president Gustavo Petro aan dat hij in de komende uren de namen bekend zal maken van de regeringsafgevaardigden die “de fase van de dialoog” met de dissidenten van Ivan Mordisco zullen beginnen.

Volgens Petro zal het hoofdthema van de gesprekken “de versterking van de beëindiging van de vijandelijkheden met een territoriaal karakter” zijn: “Leven en transformaties met sociale rechtvaardigheid is de inhoud van de vrede”.

“De gemeenschappen waarvan de rechten historisch zijn ontkend en waar de staat afwezig is, pleiten voor gerechtigheid en beëindiging van het gewapend geweld. Wij luisteren naar hen, zij staan niet alleen, de regering is niet ongevoelig voor hun roep, daarom zullen wij niet opgeven te werken aan vrede en een alomvattende aanwezigheid in alle gebieden met de gemeenschappen”, besluit het communiqué.

Op 20 mei hekelde de Nationale Organisatie van Inheemse Volkeren van het Colombiaanse Amazonegebied (OPIAC) de moord op vier van haar leden, die sinds maart waren ontvoerd en bij een vluchtpoging met schotwonden waren gedood.

President Gustavo Petro benadrukte dat “als het bilaterale staakt-het-vuren in bepaalde gebieden niet doeltreffend is om het leven en de integriteit van de gehele bevolking te beschermen, het geen zin heeft om ermee door te gaan”.

Gehoopt wordt dat de illegale gewapende groeperingen de afspraken met de nationale regering zullen respecteren en dat de burgerbevolking en de veiligheidstroepen volledig zullen worden gerespecteerd.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co