Venezolaanse militairen betreden Colombia en vuren hun wapens af

Leden van de nationale garde van Venezuela hebben vrijdag op Colombiaans grondgebied met hun wapens geschoten en een motorfiets in brand gestoken, meldde het het Colombiaanse leger.

Ongeveer 15 Venezolaanse militairen betraden de gemeente Maicao in het oosten van het departement La Guajira in een schijnbare achtervolging van een individu op een motorfiets, die had geprobeerd de grens met Venezuela over te steken, zei het Colombiaanse leger in een verklaring.

De betrekkingen tussen de Zuid-Amerikaanse buren zijn gespannen sinds Venezuela belangrijke grensovergangen heeft gesloten in de afgelopen weken en meer dan 1.500 Colombianen gedeporteerd heeft in wat Venezuela een harde aanpak van de criminaliteit noemt.

“De Bolivariaanse Nationale Garde vuurde schoten met geweren en ging met een 4×4 voertuig in de achtervolging op het Colombiaans grondgebied,” aldus de verklaring en werd er aan toegevoegd dat de soldaten ongeveer een kilometer Colombia indrongen.

Nadat het individu zijn motorfiets had achtergelaten en een huis binnenging, hebben de soldaten het vluchtvoertuig van de man brandend achtergelaten en keerden terug naar Venezuela, zei het leger.

Leden van de gemeenschap zeiden dat ze waren mishandeld door de soldaten en patroonhulzen, evenals de overblijfselen van de verkoolde motorfiets, werden gevonden door Colombiaanse troepen.

Het leger zal in de gemeente blijven en heeft alle gegevens van de gebeurtenissen aan de Minister van Defensie doorgegeven

Spanningen tussen Bogota en Caracas zijn hoog opgelopen sinds vorig weekend toen Colombia drie Venezolaanse vliegtuigen te hebben opgemerkt in het Colombiaanse luchtruim zonder toestemming, een beschuldiging dat Venezuela als verzonnen noemt.

Echter, na bemiddeling door Ecuador en Uruguay, zeiden de presidenten van beide landen dat ze elkaar aanstaande maandag zullen ontmoeten in Quito om het geschil te bespreken.

Vrijdag is er een Venezolaanse straaljager neergestort in de buurt van de Colombiaanse grens waarbij de twee piloten aan boord omkwamen. Venezolaanse ambtenaren zeiden dat het om een achtervolging van een “illegaal vliegtuig”, dat waarschijnlijk verband hield met drugshandel en het Venezolaans luchtruim ongevraagd had betreden.

1442604905_234053_1442609084_sumario_normal 1442604905_234053_1442609146_sumario_normal