Venezuela levert veroordeelde congreslid uit aan Colombia

Het Nationaal Penitentiair en Gevangenisinstituut (Inpec) meldde vrijdag dat het vanuit Venezuela overgeplaatste voormalig congreslid Aida Merlano is overgebracht naar de El Buen Pastor-gevangenis in Bogotá.

Merlano, die haar politieke carrière in Barranquilla begon, is overgekomen uit Venezuela, waar ze het grootste deel van haar tijd doorbracht na haar ontsnapping uit een tandheelkundig centrum in de stad Usaquén, in 2019.

De advocaat van het voormalige congreslid, Miguel Ángel del Río, had juist gevraagd dat zij in een gevangenis in Bogotá zou worden vastgehouden, omdat haar leven in gevaar zou zijn als zij naar een gevangenis aan de Atlantische kust zou worden overgebracht.

In die zin had de jurist de minister van Justitie en Inpec gevraagd om rekening te houden met de veiligheids- en beschermingssituatie van Merlano, om deze reden gaf hij aan dat zij in betere omstandigheden zou verkeren in een gevangenis in Bogotá.

In oktober 2019 ontsnapte de voormalige wetgever tijdens een verblijf bij een tandartsafspraak in het noorden van de Colombiaanse hoofdstad. De voormalig parlementslid, die veroordeeld was tot vijftien jaar gevangenisstraf voor illegaal vuurwapenbezit en verkiezingsfraude, ontsnapte op een verbluffende manier door een touw uit het raam te laten hangen en zich naar beneden te laten zakken.

Onder de mensen die hielpen bij de ontsnapping van Merlano, werd de voormalige Inpec-kapitein, David Alexander Álvarez Cárdenas, al veroordeeld tot 15 jaar, die ook schuldig werd bevonden aan de misdaden van het bevorderen van ontsnapping en uitvluchten door actie.

Onder de mensen die hebben geholpen bij de ontsnapping van het voormalige congreslid, is de voormalige kapitein van Inpec, David Alexander Álvarez Cárdenas, al veroordeeld tot 15 jaar, en is ook schuldig bevonden aan de misdrijven hulp en medeplichtigheid aan ontsnapping uit een gevangenis.

Op de luchthaven van El Dorado werd de voormalige politieke leider van de Atlantische kust door de migratie-autoriteiten opgevangen en vervolgens overgedragen aan de politie onder leiding van de gerechtelijke politie-eenheid Dijín.

Te midden van een strak veiligheidscordon in het gebouw van de Nationale Politie aan de Avenida El Dorado, nam het voormalige congreslid het woord en zei dat haar leven in gevaar was, maar dat zij het land enkele hoofdstukken zou vertellen over corruptie bij verkiezingen aan de Caribische kust”.

Bron :
rcnradio.com