Venezuela schendt weer luchtruim Colombia

Een Venezolaans militair vliegtuig is zondag opnieuw zonder toestemming het Colombiaanse luchtruim binnengevlogen. Het hoofd van de Colombiaanse luchtmacht liet maandag weten dat het toestel zo’n 10 kilometer de grens overstak, in de oostelijke provincie Vichada. Zaterdagavond laat waren twee andere vliegtuigen al zo’n 2,9 kilometer het land in gevlogen en bleven toen boven een militaire basis cirkelen.

De incidenten van afgelopen weekend zorgen ervoor dat de spanningen tussen de twee landen sterk zijn toegenomen. De verhoudingen waren al gespannen, nadat de Venezolaanse president Nicolas Maduro vorige maand grensovergangen sloot en zo’n 1300 Colombianen het land uitzette.

Volgens de Verenigde Naties hebben zo’n 16.000 Colombianen Venezuela verlaten. Maduro beweert dat hij Colombianen uitzet vanwege criminaliteit zoals drugssmokkel, maar critici zeggen dat de president met de acties de slechte economische situatie van zijn land wil verhullen.

De Verenigde Naties hebben Venezuela maandag opgedragen de uitzettingen op een zo humaan mogelijke manier te laten verlopen. Zo moet worden voorkomen dat kinderen van hun ouders worden gescheiden. De VN benadrukte daarnaast dat de Colombianen alleen mogen worden uitgezet als ze een eerlijk proces hebben gehad. Ook mogen hun eigendommen niet worden vernield. (bron: telegraaf)