Venezuela stelt export van gas naar Colombia uit

De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA heeft de export van aardgas naar Colombia uitgesteld vanwege klimaatfactoren, zei vrijdag het Colombiaanse Ministerie van Mijnbouw en Energie.

In een brief aan de Colombiaanse regering zei PDVSA dat de export niet zou beginnen vanwege “klimaatschommelingen,” zei het ministerie in een verklaring.

De export van gas is een onderdeel van een deal tussen de twee landen. Het contract specificeert de levering van 39 miljoen kubieke meter per dag uit Venezuela, wat overeenkomt met iets meer dan 3 procent van de dagelijkse aanvoer in Colombia, aldus de verklaring.

De Colombiaanse staatsoliemaatschappij Ecopetrol heeft PDVSA gevraagd een nieuwe datum aan te geven wanneer de export kan beginnen.

In een reactie op het nieuws zegt Eduardo Pizano, CEO van Naturgas, dat de stop op de levering van die 3%, het land niet significant zal beïnvloeden.

Het fenomeen El Nino veroorzaakt droogte en water tekorten in Colombia. Ongeveer 70 procent van Colombia’s energie wordt geleverd door middel van hydro-energie.