Venezuela stemt in gedeporteerde Colombianen terug te laten keren

Venezuela heeft ingestemd om meer dan 1.500 Colombianen terug te laten keren als legale inwoners nadat ze in augustus tijdens een hardhandig optreden op de grens werden gedeporteerd.

De regionale groep UNASUR kondigde maandag aan dat de Venezolaanse president Nicolas Maduro zou toestaan de gedeporteerde Colombianen met behulp van zijn regering weer terug te laten keren en hen legale status te normaliseren.

Vorige week zijn Maduro en de president van Colombia in een ontmoeting in Ecuador overeengekomen dat ze hun ambassadeurs weer terug zouden sturen. De presidenten riepen eerder de ambassadeurs uit elkaars landen terug toen de spanningen opliepen.

Tussen de twee landen was een diplomatieke rel ontstaan nadat president Nicolás Maduro een aantal grote grensposten dichtgooide en 1.500 Colombianen uitzette. De socialistische regering van de Venezolaanse president Maduro beschuldigde de Colombianen in de grensstreek van de economische misère in zijn land. Maduro noemde smokkel en paramilitaire activiteiten door Colombianen in het grensgebied als oorzaak van de hyperinflatie en de schaarste aan allerlei levensmiddelen in Venezuela. Op maandag 21 september zijn beide presidenten bijeen gekomen in Quito, Ecuador om het grensconflict op te lossen. Dit gesprek resulteerde in een zeven punten overeenkomst waarvan de ambassadeurs weer terug sturen een van was.

Het is niet bekend hoeveel van de gedeporteerde Colombianen weer willen terugkeren naar Venezuela.