‘Venezuela zoekt naar herstel van vrede in het grensgebied met Colombia’

De president van Venezuela, Nicolás Maduro, heeft bevestigde dat zijn regering streeft naar herstel van de vrede in het grensgebied met Colombia om de burgers van zijn land, die vandaag de dag worden geteisterd door paramilitaire geweld en smokkel, te beschermen.

Het is onze verantwoordelijkheid om een ​​vreedzame grens te bouwen, vrij van paramilitairen, zei de president gisteravond in zijn wekelijkse programma “Contact met Maduro” (Contacto con Maduro), uitgezonden uit Beijing, China, tijdens zijn Aziatische tour om de banden met de landen in die regio te versterken.

Hij stond erop dat de maatregelen op de grondwet die sinds 20 augustus genomen zijn door zijn regering, gericht zijn om de grensgebieden te bevrijden van de kwelling van het geweld en de illegale beweging naar het naburige land van Venezolaans voedsel, medicijnen en brandstof.

Maduro herhaalde ook richting zijn Colombiaanse collega Juan Manuel Santos de noodzaak van een bilaterale dialoog op het hoogste niveau, op basis van respect en gemeenschappelijke inzet, om maatregelen af te stemmen om de vrede te herstellen langs de gemeenschappelijke grens.

De Venezolaanse president heeft bevolen om de vrije doorvoer van en naar Colombia in een aantal gemeenten in de grensstaat Táchira te sluiten ten gevolg van een aanval op dit grondgebied door paramilitairen tegen het Venezolaanse leger.

Naar aanleiding van deze maatregel, verklaarde hij een uitzonderingstoestand en zette militaire operaties in om in die gebieden de orde te herstellen en voorwaarden te scheppen met betrekking tot de invoering van een nieuw model van toezicht om de veiligheid van de bewoners daar te waarborgen.