Vermeende ELN-rebellen ontvoeren vier mensen in grensgebied

Vermeende rebellen van de guerrillabeweging ELN hebben vier mensen ontvoerd dichtbij de grens van Venezuela. Dit grensgebied wordt gekenmerkt door recente botsingen tussen de guerrillagroep en drughandelaren, wordt gemarkeerd, aldus de Colombiaanse politie.

Vier mensen in kleding van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) ontvoerden maandag twee mensen uit hun voertuig dichtbij Teorama in het departement van Norte de Santander, vertelde een woordvoerder van de elitegroep Gaula, die gespecialiseerd is in gijzelingssituaties.

Later werden ook een voormalige burgemeesterskandidaat uit Teorama en een andere man die probeerde te bemiddelen bij hun vrijlating gegijzeld.

De ontvoerders droegen zware wapens en “identificeerden zich als leden van de ELN,” zei de woordvoerder aan de pers.

De autoriteiten zeggen dat de ontvoeringen het gevolg is van gevechten tussen ELN en de guerrillagroep Popular Liberation Army (EPL).  Laatstgenoemde zijn leden van een maoïstische rebellenbeweging die volgens de Colombiaanse overheid in werkelijkheid de criminele bende Los Pelusos zijn.

Het conflict gaat over drugsroutes, aangezien Norte de Santander een belangrijke cocaproducerende regio is nabij de Venezolaanse grens.

Vorige maand zijn de vredesbesprekingen tussen de regering van president Juan Manuel Santos en de leiding van de ELN in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito hervat.

Bij botsingen tussen ELN en de vermeende EPL-leden zijn volgens het VN-Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA) echter ten minste zes mensen om het leven gekomen en zijn ongeveer 2500 mensen uit hun huizen gevlucht.