Vice-president Francia Marquez dringt bij VS aan op opheffing embargo Cuba

De Colombiaanse vice-president Francia Marquez begon haar tweedaagse bezoek aan Havana donderdag met een oproep aan Washington om Cuba te schrappen van zijn lijst van staatssponsors van terrorisme en zijn decennialange embargo tegen het door communisten bestuurde eiland op te heffen.

Tijdens de inaugurele internationale boekenbeurs van Havana zei Marquez dat “een land dat inzet op vrede geen land kan zijn dat op een oorlogslijst staat”.

Cuba heeft “enorm bijgedragen aan de vooruitgang die Colombia heeft geboekt bij het vinden van vrede”, zei Marquez, een voormalige mensenrechtenactiviste die de eerste Afro-Colombiaanse vice-president van haar land is en die ooit naar het eiland is gevlucht nadat ze met de dood was bedreigd.

Ze verwees naar Cuba’s gastheer voor de vredesbesprekingen tussen de regering van haar land en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), die in 2016 leidden tot een vredesakkoord en het einde van meer dan vijf decennia burgeroorlog.

“Ik kan niet nalaten het eiland, zijn leiders en zijn bevolking te bedanken dat zij het gemeenschappelijke huis zijn geweest voor dat proces en voor hun bereidheid om de vrede in ons land herhaaldelijk te steunen,” zei ze.

“Wij steunen de eis om de blokkade op te heffen,” voegde ze eraan toe.

Washington heeft Cuba in 1982 – tijdens de Koude Oorlog – voor het eerst aangemerkt als een staat die terrorisme steunt, omdat het land in het verleden onderdak, training en financiële steun heeft verleend aan linkse opstanden.

Cuba blijft op de Amerikaanse lijst staan, samen met Noord-Korea, Iran en Syrië.

Marquez had later op de dag een persoonlijke ontmoeting met president Miguel Diaz-Canel, die tweette: “Ik bekrachtigde de belofte van Cuba met deze zusternatie in haar zoektocht naar vrede.”

Bron :
Foto:eltiempo.com