Vier gemeenten geëvacueerd terwijl EPM de opstart van Hidroituango voorbereidt

Dinsdag werd naar schatting 5.000 mensen gevraagd hun huizen te evacueren als onderdeel van een noodoefening, terwijl het Colombiaanse nutsbedrijf EPM zich voorbereidt om elektriciteit op te wekken in de controversiële waterkrachtcentrale Hidroituango. 

Bij de oefening waren gemeenschappen betrokken in de gemeenten Ituango, Briceño, Valdivia en Tarazá, in het noordwestelijke departement Antioquia.

EPM zei dat de procedure gezamenlijk werd gecoördineerd door het risicobeheerorgaan van Antioquia, Dagran, en de risicobeheercomités van de vier gemeenten. 

De oefening kwam een ​​dag nadat was onthuld dat het energiebedrijf EPM verzocht om verlenging van de deadline van eind november om de eerste twee turbines van de waterkrachtcentrale te laten werken. 

In een brief aan energieregulator Creg zei EPM dat het meer tijd nodig had om te voldoen aan verzoeken van het ministerie van Mijnbouw en Energie, de risicobeheereenheid van de overheid en milieuregulator ANLA met betrekking tot sociaal-ecologische garanties. 

Volgens de stevige energieverplichtingen die met Creg zijn ondertekend, moet EPM klaar zijn om tegen 30 november te beginnen met het opwekken van elektriciteit uit de eerste twee turbines van de centrale. Als dit niet gebeurt, kan het bedrijf een boete van miljoenen dollars krijgen.

Hidroituango zou oorspronkelijk in 2018 in gebruik worden genomen, maar heeft vertraging opgelopen door een reeks constructieproblemen. De faciliteit van 2,4 GW zal naar verwachting na voltooiing 17% van de Colombiaanse elektriciteit leveren.

Bron :
Foto:rcnradio.com