Vier kinderen in jungle Guaviare na 40 dagen levend gevonden

De vier kinderen die op 1 mei crashten met een vliegtuig in het Amazonewoud in het departement Guaviare zijn gisteren gevonden. Alle vier, onder wie een baby, zijn nog in leven. Dat heeft president Gustavo Petro bekendgemaakt.

Meer dan 150 mannen van de strijdkrachten en bijna 60 inheemse volkeren zochten dag en nacht om de minderjarigen levend terug te vinden, nadat het vliegtuig waarin ze werden vervoerd een ongeluk had gehad en midden in de jungle van Guaviare was neergestort. De zoektocht naar de verdwaalde kinderen in de oerwouden van Caquetá en Guaviare wierp uiteindelijk vruchten af. De vier minderjarigen, 13, 9, 4 jaar oud en de jongste 11 maanden, verschenen levend na 40 dagen waarin niets bekend was over hun verblijfplaats.

De president van Colombia, Gustavo Petro, schreef een bericht op zijn Twitter-account waarin hij het nieuws bevestigde, samen met een afbeelding van twee kinderen die worden verzorgd. “Een vreugde voor het hele land! De vier kinderen die 40 dagen geleden verloren zijn gegaan in de Colombiaanse jungle zijn levend teruggevonden”, schreef Petro op Twitter.

Op de ochtend van 1 mei verdween het kleine vliegtuig met registratie HK 2803 in de jungle tussen de departementen Guaviare en Caquetá. Het vliegtuig was onderweg naar San José del Guaviare in het midden van Colombia toen het van de radar verdween. Bij het ongeluk kwamen drie volwassenen om: de moeder van de kinderen en twee piloten.

Eerder was er al hoop dat de kinderen nog in leven waren, doordat tijdens de zoektocht dagen na de crash eigendommen en een deels opgegeten appel in het gebied rond de plaats van de crash waren gevonden. De kinderen, afkomstig van de inheemse groep Witoto, die deel uit maakt van de Puerto Sábalo-gemeenschap, zijn opgegroeid in de jungle en wisten volgens familie hoe ze konden overleven met weinig middelen.

Voor nu is bekend dat de minderjarigen na honderden kilometers in de jungle lopen verzwakt en uitgedroogd zijn, maar zijn stabiel. Artsen van het leger verlenen nu eerste zorg aan de kinderen. Ze zullen worden overgebracht naar het militaire ziekenhuis in Bogotá.

Bron :
Foto:caracol.com.co