Vier personen aangehouden voor de ontvoering van de vader Luis Diaz

De politie in Colombia heeft vier mensen aangehouden die verdacht worden van de ontvoering van de vader van Liverpool-voetballer Luis Diaz, die bijna twee weken gegijzeld werd door leden van de guerrillagroep ELN, zei de Nationale Politie vandaag.

Luis Manuel Diaz werd donderdag vrijgelaten, twaalf dagen nadat hij door gewapende mannen op motorfietsen was ontvoerd bij een benzinestation in de stad Barrancas, vlakbij de Venezolaanse grens.

“We hebben vier mensen aangehouden die verantwoordelijk zouden zijn voor de ontvoering van Luis Manuel Diaz”, zegt de Nationale Politie van Colombia in een verklaring op sociale mediaplatform X.

Volgens de autoriteiten zijn drie van de verdachten lid van een bende die bekend staat als Los Primos of, als alternatief, Los Primates, die de “logistiek van de ontvoering” voor ELN verzorgde.

ELN, dat vredesonderhandelingen voert met de regering en partij is bij een lopend staakt-het-vuren van zes maanden, heeft de ontvoering door een van zijn eenheden omschreven als een ‘fout’.

Twee mannen met de bijnamen “Marlon” en “El Negro” zijn zaterdag bij zonsopgang gearresteerd in de gemeente Maicao in het noorden van Colombia.

Een andere verdachte, alias ‘Arenca’, werd op 31 oktober gearresteerd in het naburige Barrancas, aldus het openbaar ministerie in een verklaring.

In de woning van een van de verdachten heeft de politie twee vuurwapens aangetroffen, verborgen in een meubelstuk. De naam van de vierde verdachte is niet bekendgemaakt.

De vrouw van Luis Manuel Diaz, Cilenis Marulanda, werd samen met hem op 28 oktober ontvoerd, maar werd uren later gered.

Donderdag, na dagen van intensieve onderhandelingen, hebben de rebellen Diaz overgedragen aan humanitaire hulpverleners op een geheime locatie in het Serrania del Perija-gebergte. Vervolgens werd hij per helikopter naar de stad Valledupar gevlogen, zo’n 90 kilometer van zijn geboorteplaats.

Uren later arriveerde hij met de auto bij de buren, die feestvierden met drums en trompetmuziek buiten zijn huis, dat onder politiebewaking stond.

De ontvoering dreigde de vredesonderhandelingen tussen het ELN en de regering van de linkse president Gustavo Petro te doen ontsporen.

Vrijdag vertelde Diaz aan verslaggevers dat hij hoopte dat zijn vrijlating een stap was in de richting van “vrede in Colombia, zodat iedereen en alle gijzelaars een kans krijgen om vrij te zijn.”

Luis Manuel Diaz was de oprichter en amateurcoach van de enige voetbalacademie in Barrancas, waar zijn zoon vanaf zeer jonge leeftijd veelbelovend was.

Plaatselijk bekend als “Mane”, wordt Diaz Sr. gecrediteerd voor het helpen van de snelle opkomst van de aanvaller van Liverpool en Colombia.

Vrijdag zei hij dat hij tijdens de ontvoering door twee verschillende groepen was vastgehouden.

“Ik voelde een verandering na drie dagen, toen het leek alsof ik al in handen was van de ELN. Ze spraken anders tegen me en behandelden me anders”, vertelde hij aan verslaggevers.

Petro trad afgelopen augustus aan de macht met als doel ‘totale vrede’ te bereiken in een land dat geteisterd werd door tientallen jaren van gevechten tussen veiligheidstroepen, linkse guerrilla’s, rechtse paramilitairen en drugsbendes.

In Colombia zijn de afgelopen jaren ruim 38.000 mensen ontvoerd, voornamelijk door gewapende groepen die geld inzamelden met losgeld.

Volgens officiële gegevens houdt het ELN nog steeds ongeveer dertig gijzelaars vast.

Bron :
Foto:caracol.com.co