Vier politieagenten omgekomen door helikoptercrash

Vier politieagenten zijn omgekomen door het neerstorten van een politie-helikopter in het noordoosten van Colombia.

De helikoptercrash vond plaats in Calixto, Norte de Santander een gebied dat gedomineerd wordt door ELN-guerrilla’s die in gevecht waren met grondtroepen in dat gebied.

Drie helikopters werden naar het gebied gestuurd om luchtsteun te bieden, maar werden teruggeroepen vanwege zware regenval die de effectieve ondersteuning vanuit de lucht te gevaarlijk maakte.

Op dat moment verloren coördinatoren van de politie in de stad Cucuta het contact met de gecrashte helikopter.

De politie zei niet of de helikopter was neergestort omdat het was neergeschoten of door de slechte weersomstandigheden.

De helikoptercrash gebeurde zondagochtend om 9.30 uur. Om 2 uur in de middag vonden leden van de politie en het leger de gecrashte helikopter en de vier verongelukte officieren.

“Dit is een heel trieste dag voor de Korps Landelijke Politiediensten. In ons hart zijn we bij de families van de slachtoffers”, zei de politie in een verklaring.

Hoofd van de Nationale Politie, generaal Jorge Nieto reisde naar Norte de Santander om toezicht te houden op het onderzoek naar de mogelijke oorzaken van het incident.

De regio waar de Colombiaanse politie in actie kwam is voor een aantal Colombiaanse criminele bendes een belangrijke drugshandelroute naar Venezuela.

Het is niet alleen een gebied waar het ELN actief is, maar ook andere illegale gewapende groeperingen met connecties met de drugshandel, zoals de FARC, EPL en Urabeños.