Een autobom ontplofte vrijdag voor een politiebureau in het zuidwesten van Colombia. Daarbij raakten vijf burgers gewond, slechts enkele dagen nadat twee mensen omkwamen bij een soortgelijke aanslag die werd toegeschreven aan guerrillastrijders die in gesprek zijn met de regering.
De ontploffing vond plaats in de gemeente Jamundi in het departement Valle del Cauca waar rebellen vechten tegen soldaten die bezig zijn met een harde aanpak van de drugshandel.
“Verwerpelijke aanslag in Jamundi”, schreef president Gustavo Petro op X, voorheen Twitter.
“We blijven illegale economieën aanpakken en de reactie daarop is geweld”, voegde hij eraan toe en hij zwoer dat de staat “niet zal zwichten”.
Volgens een verklaring van de politie waren de vijf gewonden allemaal burgers. Eén van hen was er ernstig aan toe.
De bom beschadigde de gevel van het politiebureau en vijf huizen in de omgeving.
Minister van Defensie Ivan Velasquez wees met een beschuldigende vinger naar een groep die zichzelf Estado Mayor Central (EMC) noemt – een dissidente factie van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) die zich in 2017 ontwapende.
“We hebben meter voor meter moeten gaan, we hebben loopgraven ingenomen, op sommige plaatsen waren er gevechten van man tegen man”, zei hij over de lopende operatie tegen drugshandel in het gebied.
“Het is duidelijk dat EMC probeert om… af te leiden, om druk uit te oefenen op andere plaatsen zodat we stoppen met deze operatie, die we niet gaan stoppen,” vertelde de minister aan Caracol Radio.
Velasquez zei dat ongeveer driekwart van de financiering van het EMC afkomstig is van drugsteelt in het zuidwesten van Colombia.
Op woensdag werden twee burgers gedood door een autobom op een politiebureau in dezelfde regio.
Deze aanslag, die door geen enkele groepering werd opgeëist maar door de autoriteiten werd toegeschreven aan dissidenten van de FARC, kwam een dag nadat Bogota en de EMC hadden aangekondigd dat ze een staakt-het-vuren in acht zouden nemen en volgende maand vredesbesprekingen zouden voeren.
Petro trad afgelopen augustus aan met de belofte om “totale vrede” te brengen in een land dat gebukt gaat onder tientallen jaren van burgerconflicten tussen de staat en verschillende linkse guerrillagroepen, rechtse paramilitairen en drugshandelaren.