Vijf leden van ELN gedood in gevechten met het leger in Chocó

De gevechten deden zich voor in de omgeving van de gemeente Litoral del San Juan in het departement Chocó.

De guerrilla’s maakten deel uit van het bedrijf Nestor Tulio Duran dat onderdeel is van het Front Ernesto Che Guevara van het ELN. Ze bevonden zich in het dorp Munguidó en dankzij inlichtingenwerk van de politie wist men ze op te sporen, volgens een verklaring van de strijdkrachten.

Tijdens de operatie nam het leger twee geweren, 40 granaten, een granaatwerper, tien magazijnen, munitie en uniformen in beslag.

Tijdens deze actie, kwam het leger erachter dat het bedrijf Nestor Tulio Duran maar liefst dertien gewapende mensen in dienst had, aldus het rapport van het leger.

Volgens de autoriteiten regelt het bedrijf de scheepvaartroutes van cocaïne over de Stille Oceaan naar Centraal-Amerika.

Terwijl de overheid op dit moment onderhandelt over een vredesakkoord in Cuba met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), hebben de Colombiaanse regering en het ELN voor al meer dan twee jaar voorbereidende gesprekken gehad. Het ziet er naar uit dat de gesprekken met de FARC de komende maand tot een definitief overeenkomst zal komen. De agenda voor een dialoog met het ELN ligt al klaar, maar volgens president Santos ligt het aan het ELN om de stap te nemen en aan de voorwaarden te voldoen om in gesprek te kunnen gaan.