VN: “355 ex-guerrillastrijders van de Farc zijn vermoord na de ondertekening van vredesakkoord”

Sinds de ondertekening van het vredesakkoord met de regering in november 2016 zijn zeker 355 voormalige FARC-strijders gedood, meldde de VN-verificatiemissie in Colombia.

In zijn meest recente rapport, dat betrekking heeft op de periode van 27 september tot 26 december 2022, beschrijft het bureau dat “de moorden op 355 ex-strijders” zijn geverifieerd sinds de ondertekening van het vredesakkoord, waarvan 11 vrouwen, 48 Afro- Colombianen en 33 inheemsen.

Van het totale aantal moorden dat sinds november 2016 heeft plaatsgevonden, vonden er 12 plaats tussen 27 september en 26 december, aldus de informatie.

Aan de andere kant verklaarde de VN-verificatiemissie in Colombia dat “geweld tegen gemeenschappen, sociale leiders en mensenrechtenverdedigers nog steeds een bron van grote zorg is, vooral in departementen die prioriteit hebben voor de uitvoering van de overeenkomst.”

In die zin heeft het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten klachten ontvangen over 244 moorden op mensenrechtenverdedigers in 2022, waarvan het er 101 heeft geverifieerd, 25 worden momenteel geverifieerd en 118 werden als niet doorslaggevend beschouwd.

De voornaamste slachtoffers zijn inheemse en Afro-Colombiaanse leiders, evenals leden van de Juntas de Acción Comunal (JAC), een sociale volksorganisatie.

Anderzijds heeft het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA) gedetailleerd aangegeven dat tussen januari en november 2022 78.154 mensen onder dwang zijn ontheemd en ongeveer 108.665 opgesloten zaten.

“In de departementen Cauca, Chocó, Nariño en Valle del Cauca bevindt zich het grootste deel van de getroffen burgerbevolking,” voegde OCHA eraan toe.

Bron :
Foto:lafm.com.co