VN-expert gaat onderzoek starten naar mogelijke obstakels voor de vrede in Colombia

Antonio Urrejola van de VN zal donderdag beginnen met het onderzoek naar de vrede in Colombia.

Op 26 juli benoemde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Volker Türk, Antonio Urrejola tot de persoon die verantwoordelijk is voor het onderzoek naar mogelijke obstakels voor vrede in Colombia. Urrejola was voorzitter van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten, VIDH, en later minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Gabriel Boric in Chili.

“Tijdens haar bezoek zal de deskundige ontmoetingen hebben met overheidsfunctionarissen van de Colombiaanse regering en andere hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Colombiaanse staat. Ze zal ook ontmoetingen hebben met entiteiten van de Verenigde Naties en met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en het corps diplomatique,” aldus de VN in een verklaring.

De Mensenrechtenraad van de VN heeft een resolutie goedgekeurd om Colombia te steunen met meer technische bijstand voor het VN-mensenrechtenbureau in het land.

In deze resolutie verwijzen ze naar de klachten die de Speciale Jurisdictie voor de Vrede, JEP, onlangs heeft geuit tegen ambtenaren van het Openbaar Ministerie van Néstor Humberto Martínez, omdat de magistraten die moesten beslissen over het al dan niet verlenen van de garantie van niet uitlevering aan de voormalige guerrillastrijder Jesús Santrich, om informatie vroegen die ze nooit hebben ontvangen en dat is de reden waarom ze Ana Fabiola Castro, voormalig directeur Internationale Zaken van het Openbaar Ministerie, aanklagen wegens mogelijke verzwijging.

“De nieuwe resolutie voorziet er verder in dat het kantoor van de hoge commissaris een internationale mensenrechtenexpert aanstelt om de obstakels voor de uitvoering van het vredesakkoord van 2016 te identificeren en te verifiëren, in het bijzonder de obstakels die in maart 2023 publiekelijk zijn aangekondigd door de Speciale Rechtbank voor de Vrede, en om de gevolgen van deze obstakels voor het volledige gebruik van de mensenrechten in kaart te brengen en aanbevelingen te doen om deze obstakels uit de weg te ruimen”, aldus de verklaring van het VN-bureau voor de mensenrechten.

Bron :
Foto:bluradio.com