VN formaliseert instantie voor toezicht op staakt-het-vuren in Colombia

Het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Vrede heeft bevestigd dat de eerste regionale instantie van het mechanisme voor toezicht op en verificatie van het staakt-het-vuren tussen de regering van Colombia en het ELN is geformaliseerd.De gebeurtenis werd bijgewoond door de Bisschoppenconferentie van Colombia en de Verificatiemissie van de Verenigde Naties in Colombia.

Dit is de eerste regionale instantie die formeel is geïnstalleerd in het kader van het staakt-het-vuren dat op 3 augustus van kracht werd en dat zou moeten duren tot 29 januari 2024, met de mogelijkheid van verlenging.

Tijdens de bijeenkomst was er ook ruimte voor dialoog met lokale en etnische autoriteiten, waarbij het belang van het in werking stellen van regionale en lokale instanties werd benadrukt.

De belangrijkste doelstellingen van het mechanisme zijn incidenten voorkomen, problemen oplossen, de intensiteit van het conflict verminderen, de deelname van de samenleving aan het vredesproces mogelijk maken en de humanitaire situatie van de bevolking verbeteren.

Het monitoring- en verificatiemechanisme en al zijn onderdelen werken op een toegewijde manier om de doelstellingen van de bilaterale, nationale en tijdelijke wapenstilstandsovereenkomst te bereiken, benadrukte het agentschap.

De andere regionale en lokale instanties zullen in de komende dagen worden geïnstalleerd, kondigde het agentschap aan.

Bron :
Foto:altocomisionadoparalapaz.gov.co