VN-Veiligheidsraad evalueert vredesproces in Colombia

In haar meest recente rapport erkent de Verificatiemissie van de Veiligheidsraad dat op Colombiaans grondgebied er tot nu toe belangrijke vooruitgang is geboekt, hoewel ze oproept tot snellere en meer omvattende acties om de visie van het Vredesakkoord om te zetten in transformatieve veranderingen.

Het rapport acht het van bijzonder belang dat belanghebbenden, waaronder slachtoffers, plattelandsgemeenschappen, etnische bevolkingsgroepen en oud-strijders, de positieve gevolgen van enkele van de belangrijkste bepalingen van de Slotverklaring tastbaarder beginnen te ervaren. Het roept ook op tot een constructieve dialoog tussen alle betrokken partijen, binnen de richtlijnen die zijn vastgelegd in het document dat zeven jaar geleden werd ondertekend, om de obstakels te overwinnen die nog steeds aanwezig zijn in de Colombiaanse context.

Het rapport waarschuwt voor de impact van geweld op plattelandsgemeenschappen met name inheemse en Afro-Colombiaanse gemeenschappen en vrouwen en kinderen in regio’s van Colombia waar de staat weinig aanwezig is.

“De langverwachte vooruitgang moet in de nabije toekomst werkelijkheid worden”, voegt het rapport eraan toe en roept de regering en alle entiteiten met verwante verantwoordelijkheden op om snel vooruitgang te boeken. “De tijd is gekomen voor een succesvolle en zichtbare toepassing op het terrein,” voegt het eraan toe.

De Veiligheidsraad feliciteerde ook de regering van Gustavo Petro en het Nationale Bevrijdingsleger met hun prestaties aan de onderhandelingstafel, “een proces dat verder is gevorderd dan alle eerdere pogingen tussen de twee partijen.”

In oktober 2023 verlengde de Veiligheidsraad het mandaat van de VN-missie in Colombia, die moet controleren of het vredesakkoord in Colombia wordt nageleefd, met nog een jaar.

Bron :
Foto:2001online.com