Volgende week beginnen vredesbesprekingen tussen Colombiaanse regering en ELN-rebellen

De Colombiaanse regering en de linkse guerrillagroepering het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) zullen volgende week de vredesbesprekingen hervatten om een einde te maken aan bijna 60 jaar oorlog, aldus de regering.

President Gustavo Petro, een voormalig lid van de M-19 opstand die in augustus is aangetreden, heeft beloofd “totale vrede” te brengen in Colombia via onderhandelingen met rebellen en misdaadbendes.

“Ja, dat is het”, zei Petro tegen journalisten buiten een militaire luchthaven, toen hem werd gevraagd naar de vredesbesprekingen en het onderhandelingsteam van de regering.

Petro bevestigd dat Otty Patiño, een voormalige M19-militant, deel zal uitmaken van het onderhandelingsteam van de regering in de besprekingen met het ELN, als hoofd van de Colombiaanse delegatie.

Petro heeft ook José Félix Lafaurie, hoofd van de federatie van veehouders, Fedegán, voorgesteld om deel uit te maken van het onderhandelingsteam van de regering. De Colombiaanse regering en Petro hadden al eerder rondom de tafel gezeten met de voorzitter van Fedegán na de aankoop van drie miljoen hectare grond om de plattelandshervorming Integraal te starten. Hij deed dit voorstel tijdens het Nationaal Congres van Veehouders in Barranquilla (zie foto).

Colombiaanse media meldden dat hij ook bevestigde dat de gesprekken, waarvan de herstart vorige maand werd aangekondigd, maandag zullen beginnen.

Eerdere pogingen tot onderhandelingen met het ELN, dat ongeveer 2.400 strijders telt en ervan wordt beschuldigd zichzelf te financieren met drugshandel, illegale mijnbouw en ontvoeringen, zijn niet van de grond gekomen, deels vanwege onenigheid binnen de gelederen.

De eerste gesprekken tussen het ELN en de regering van Juan Manuel Santos begonnen in Ecuador en verhuisden later naar Cuba, maar werden in 2019 afgeblazen door Santos’ opvolger Ivan Duque omdat het ELN weigerde de vijandelijkheden te staken en 22 politiecadetten doodde bij een bomaanslag in Bogota.

Een groot deel van het onderhandelingsteam van het ELN is ouder dan veel van zijn leden en het is onduidelijk hoeveel invloed zij hebben op eenheden die diep op het Colombiaanse platteland opereren.

Petro heeft ook beloofd om het vredesakkoord uit 2016 met de nu gedemobiliseerde Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) volledig uit te voeren, en om misdaadbendes te ontwapenen in ruil voor strafvermindering en informatie over drugshandel.

Het vredesakkoord maakte een einde aan de rol van de FARC in het conflict, maar in een groot deel van Colombia wordt nog steeds gevochten tussen het ELN, FARC-strijders die het akkoord verwerpen, misdaadbendes en het leger.

Het conflict in Colombia, dat al bijna zes decennia duurt, heeft tussen 1985 en 2018 aan 450.000 mensen het leven gekost.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co