Acht voormalige FARC-leden zijn ingezworen in het Colombiaanse parlement. Het is de eerste keer dat de voormalige guerrillabeweging zitting neemt in de regering.
In het vredesakkoord, dat in november 2016 door de regering en de FARC werd ondertekend, is opgenomen dat er tot 2026 tien zetels in het congres worden gereserveerd voor voormalige FARC-leden.
De beweging heeft afgelopen maart voor het eerst als politieke partij meegedaan in de verkiezingen. Onder hetzelfde acroniem (FARC), maar een andere betekenis (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun) was de politieke partij met 0,3 procent van de stemmen de grote verliezer en trok het zich ook terug uit de presidentsverkiezingen.
Twee van de leden waren vrijdag niet aanwezig bij de ceremonie. Een van hen, Jesus Santrich, is gearresteerd op verdenking van het handelen in drugs naar de Verenigde Staten. Bij hun aanstelling hebben de voormalige rebellen beloofd zich in te zetten voor vrede, de democratie en mensenrechten. Hun ambtstermijn loopt tot 2022.
Voormalige rebellenleider van de FARC, Ivan Marquez, weigerde eerder deze week zijn ambt op te nemen in de senaat. Marquez weigert zitting te nemen, nadat een ander lid van de FARC, Jesus Santrich, werd gearresteerd door de Colombiaanse regering. Hij werd opgepakt op beschuldigingen van het samenspannen met drie anderen om verscheidene tonnen cocaïne de Verenigde Staten in te smokkelen. Volgens Marquez is hierdoor het vredesakkoord geschonden door de regering. Benkos Bioho heeft de plaats van Marquez ingenomen.
De Colombiaanse president Juan Manuel Santos hield een toespraak voor het congres bij de installatie van de voormalige rebellen.
“Vandaag zijn wij getuige van een ware mijlpaal in onze geschiedenis,” zei Santos, die in 2016 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg voor zijn inspanningen om een eind te maken aan de burgeroorlog in zijn land.
“Velen, we moeten het toegeven, vinden het niet leuk om hen te zien in deze plaats van debat en beschaafdheid,” zei de president. “In mijn geval, en ik weet zeker dat miljoenen Colombianen het met mij eens zijn, vervult het mij met voldoening dat degenen die meer dan een halve eeuw met wapens hebben gevochten tegen de staat en zijn instellingen, zich vandaag, net als wij allemaal, onderwerpen aan de grondwet en de wetten van Colombia”.
De gekozen rechtse president Ivan Duque zal op 7 augustus Santos vervangen en proberen belangrijke economische hervormingen, pensioenen en belastingen door het nieuwe congres te loodsen. Hij zal ook proberen het vredesakkoord aan te passen. Duque vindt dat er in het akkoord teveel tegemoetkomingen aan de FARC zijn gedaan en wil dat voormalig FARC-kopstukken berecht moeten worden voor oorlogsmisdaden.