Voormalig president Uribe zegt dat zaak van getuigenvervalsing voor de rechter komt

De voormalige president van Colombia, Alvaro Uribe, heeft gezegd dat zijn langlopende zaak van gesjoemel met getuigen voor de rechter komt. Hij berichtte het nieuws op zijn X-account terwijl een formele uitspraak van een rechtbank in Bogota vandaag nog verwacht wordt. “Ze ontzeggen mij uitsluiting en bevelen dat ik terecht moet staan”, zei de voormalige president eenvoudigweg op zijn officiële X-account.

Er is een onderzoek ingesteld naar Uribe en verschillende bondgenoten vanwege beschuldigingen van manipulatie van getuigenissen in een poging om beschuldigingen dat hij banden had met rechtse paramilitairen in diskrediet te brengen. De voormalige president heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

“Het is duidelijk dat ik dit met enorme bezorgdheid lees. Ik heb mijn reputatie vurig verdedigd, maar ik weet niets over het omkopen van getuigen of het misleiden van de rechtbank,” zei Uribe donderdagavond tegen journalisten.

In 2012 beschuldigden de wetgevers Ivan Cepeda en Piedad Cordoba Uribe ervan valse getuigenissen tegen hen te hebben verkregen door gevangenen om te kopen.

In 2018 dagvaardde het Hooggerechtshof Uribe voor ondervraging op beschuldiging van procedurele fraude en omkoping, omdat de onderzoeken erop wezen dat de voormalige president, via personen zoals advocaat Diego Cadena, voormalige paramilitairen probeerde te manipuleren om tegen Cepeda te getuigen.

In 2020 gelastten de rechters huisarrest voor Uribe in dezelfde zaak, waardoor hij de eerste Colombiaanse ex-president werd die met een dergelijk bevel tot huisarrest werd geconfronteerd.

Het Hooggerechtshof van Bogota zal later op vrijdag beslissen of de lange, diep gepolariseerde zaak – waarin Uribe’s aanhangers vervolging beweren en zijn tegenstanders het vieren als een verdiende ondergang – voor de rechter komt.

Bron :
Foto:caracol.com.co