Voormalige gouverneurs en burgemeesters worden aangeklaagd voor grote verliezen stuwdamproject Hidroituango

Het agentschap voor fiscale controle in Colombia (La Contraloría General de la República – CGR) heeft aangekondigd dat het 28 overheidsfunctionarissen oproept tot vervolging vanwege de grote verliezen die zijn geleden in het stuwdamproject Hidroituango.

Carlos Felipe Cordoba van CGR kondigde aan dat het onderzoek van vorig jaar heeft uitgewezen dat overheidsambtenaren fouten hebben gemaakt die het land 261 miljoen euro hebben gekost aan gederfde winst, dat wil zeggen, vertragingen bij het opstarten van de werkzaamheden van de waterkrachtcentrale en 688 miljoen euro aan schade hebben veroorzaakt.

Onder de 28 overheidsfunctionarissen bevinden zich de voormalige burgemeesters van Medellín, Aníbal Gaviria en Alonso Salazar, en voormalige gouverneurs van Antioquia, Luis Alfredo Ramos en Sergio Fajardo.

Federico Restrepo en Juan Esteban Calle Restrepo, managers van het Colombiaanse energiebedrijf Empresas Públicas de Medellín (EPM), de opdrachtgever van de bouw van de stuwdam, zullen ook moeten reageren in het proces van het CGR.

Voor Sergio Fajardo kan dit negatieve invloed hebben op zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen. De voormalige gouverneur van Antioquia nam al eerder deel aan de  presidentsverkiezingen. Op 27 mei 2018 eindigde hij als derde bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

Het grootste infrastructuurproject van Colombia zou oorspronkelijk in 2018 van start gaan, maar door een reeks bouwproblemen was EPM genoodzaakt het werkschema met drie jaar uit te stellen.

Bron :
Foto:eltiempo.com