Voormalige vredesonderhandelaar FARC gearresteerd voor drugshandel

De Colombiaanse autoriteiten hebben een voormalige vredesonderhandelaar van de  rebellenbeweging FARC in Bogotá gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten.

Seuxis Hernández beter bekend als Jesus Santrich was vredesonderhandelaar tijdens de vredesbesprekingen in Havana, Cuba. Santrich, een van  de leiders van de FARC en toekomstig congreslid wordt door een rechtbank in New York beschuldigd van drugshandel.

Santrich werd in zijn woning in Bogotá gearresteerd op beschuldigingen van het samenspannen met drie anderen om verscheidene tonnen cocaïne de Verenigde Staten in te smokkelen.

Volgens een bericht van Interpol, ontmoette Santrich op 2 november cocaïnekopers bij zijn woonplaats, een dag nadat één van zijn samenzweerders een vijf kilogram sample van het verdovend middel aan hen in een hotellobby in Bogota leverde. Tijdens de vergadering en de daaropvolgende onderhandelingen bespraken hij en zijn samenzweerders naar verluidt plannen voor een drugstransport van tien ton naar de Verenigde Staten.

President Juan Manuel Santos bevestigde de arrestatie in een nationaal televisietoespraak en zei dat zijn “hand niet zal beven” bij de ondertekening van de uitlevering van Santrich om de integriteit van het vredesakkoord te waarborgen.

De guerrillabeweging FARC heeft in november 2016 een vredesovereenkomst ondertekend met de Colombiaanse regering dat een einde maakte aan 52 jaar van oorlog. De rebellen hebben hun wapens ingeleverd en hebben zich omgevormd tot een politieke partij. Als onderdeel van de overeenkomst krijgt de FARC vijf zetels in beide kamers, ongeacht hoeveel stemmen ze halen bij verkiezingen. Santrich is een van de tien leden die plaats mag nemen in het parlement.