‘Vredesbesprekingen met ELN begint in mei’

Foto: Hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering, Frank Pearl en hoofdonderhandelaar van het ELN Antonio Garcia schudden elkaar de handen op 30 maart. 

De vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de linkse rebellenbeweging ELN zal volgens de rebellen in mei beginnen. ELN heeft nog geen exacte datum uitgesproken en de regering heeft dit nog niet bevestigd.

Beide partijen hebben op 30 maart de vredesbesprekingen officieel aangekondigd, maar geen specifieke datum aangegeven voor de vredesgesprekken.

Na de aankondiging was er geen duidelijkheid van De Colombiaanse regering en de linkse rebellenbeweging over een startdatum. De eerste stap volgde vanuit het ELN door middel van een bericht op Twitter. Hierin werd aangegeven dat het vredesproces in mei zal beginnen.

In januari 2014 in Ecuador was de eerste ontmoeting tussen de afgevaardigden van de regering en de guerrilla’s van het ELN om te beginnen aan het opstellen van een agenda voor een formeel vredesproces.

De tweede grootste rebellengroep van het land en de regering hadden vanaf 2014 verkennende gesprekken begeleid door de bemiddelaars van Ecuador, Brazilië en Noorwegen. Venezuela, Chili en Cuba zijn de chaperonne landen.