Vredesbesprekingen tussen Colombiaanse regering en ELN voortgezet in Cuba

De Colombiaanse regering en de rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) zullen in Cuba een derde gespreksronde houden om een einde te maken aan tientallen jaren van gewapend conflict, aldus de twee partijen woensdag.

De dialoog heeft “aanzienlijke vooruitgang” geboekt sinds de hervatting in Mexico op 13 februari, na een eerste ronde in Venezuela in november, aldus een verklaring.

De onderhandelaars meldden eind vorige maand dat de Colombiaanse regering het ELN had erkend als politieke organisatie om het proces vooruit te helpen.

Er is sprake van vooruitgang in de richting van een bilateraal staakt-het-vuren.

Een datum voor de volgende fase van de dialoog in Cuba moet nog worden aangekondigd.

In Colombia woedt al meer dan een halve eeuw een gewapend conflict tussen de staat en verschillende groepen linkse guerrillastrijders, rechtse paramilitairen en drugshandelaren.

De Colombiaanse regering heeft de vredesbesprekingen met het ELN, de laatste erkende gewapende rebellen van het land, hervat nadat Gustavo Petro in augustus de eerste linkse president van het Zuid-Amerikaanse land werd.

De gesprekken waren door zijn conservatieve voorganger Ivan Duque opgeschort na een autobomaanslag op een politieacademie in Bogota waarbij 22 doden vielen.

In hun verklaring bedankten de partijen de Cubaanse regering en bevolking “hartelijk” voor hun steun bij het zoeken naar vrede in Colombia.

In Havana vonden de onderhandelingen plaats die in 2016 uitmondden in de demobilisatie van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), jarenlang de grootste guerrillagroep van het land.

De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel tweette dat de eilandnatie “vereerd was om” het verzoek te accepteren om de volgende ronde van de gesprekken met het ELN te organiseren.

Bron :
Foto:caracol.com.co