Vredesonderhandelaars in Colombia getipt voor Nobelprijs

Met het sluiten van de termijn maandag waarbinnen kandidaten voor de Nobelprijs voor de Vrede kunnen worden aangemeld, circuleert in de media zoals gebruikelijk een flink aantal namen. Edward Snowden, de voormalige CIA- en NSA-medewerker,  die geheime documenten verspreidde over Amerikaanse spionageactiviteiten, zou een kanshebber zijn om deze prestigieuze prijs te ontvangen.

Ook de namen van de vredesonderhandelaars van de regering en de rebellenbeweging FARC in Colombia en de bewoners van de Griekse eilanden die Syrische vluchtelingen opvangen worden genoemd.

Erkende ‘Nobelwatchers’ kwamen ook met de onderhandelaars over het Iraanse atoomprogramma als kandidaat op de proppen. Die laatste suggestie is bepaald reëel nadat de prijs in 2015 naar het Kwartet voor Nationale Dialoog in Tunesië ging.

Kristian Berg Harpvikende, het gezaghebbende hoofd van het Noorse instituut voor vredesonderzoek, heeft Snowden bovenaan zijn lijst kanshebbers staan. ,,Niet omdát hij documenten lekt, maar omdat de documenten effect hebben.” Mocht Snowden de prijs toegekend krijgen, dan wordt dat beschouwd als fikse nederlaag voor de Amerikaanse president Obama.

Harpviken heeft de Colombiaanse vredesonderhandelaars als derde op zijn lijst, achter de Amerikaanse minister van Energie Ernest Moniz en Ali Akbar Salehi, het hoofd van de Iraanse organisatie voor atoomenergie, het duo had een belangrijke rol in de onderhandelingen over een deal vorig jaar om het nucleaire programma van Iran te beperken.

Asle Sveen, een historicus en expert op het gebied van de prijs, zei dat de voor de hand liggende keuze voor 2016 de regering en de FARC rebellen in Colombia zou zijn, als ze slagen in de vredesbesprekingen die in 2012 gestart zijn om vijf decennia van oorlog te beëindigen.

Sveen voegde er aan toe dat de regering van Noorwegen betrokken is geweest bij de organisatie van de vredesbesprekingen in Colombia, misschien dat het enige invloed heeft op het Noorse Nobelcomité, dat wordt benoemd door het parlement.

Vorig jaar ontving het Nobelcomité de namen van liefst 273 kandidaten. Die suggesties kunnen bijvoorbeeld worden gedaan door nationale parlementen, voormalige winnaars van de Nobelprijs en rectors van universiteiten.