VS en Colombia willen democratie in Venezuela “herstellen”

De minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Mike Pompeo, en de president van Colombia, Ivan Duque, bespraken woensdag hoe de democratische heerschappij in het door een crisis getroffen Venezuela kan worden hersteld en zijn ‘dictatuur’ kan worden afgewezen.

Pompeo bracht een bezoek aan Colombia voor gesprekken over de vluchtelingenstroom uit het naburige Venezuela en het regime onder leiding van president Nicolas Maduro.

“Onze gesprekken van vandaag hadden betrekking op de manier waarop we kunnen samenwerken met regionale en internationale partners om de vluchtende Venezolanen te helpen hun democratische erfgoed te herstellen,” zei Pompeo vanuit de Caribische stad Cartagena.

De “lange democratische traditie” van Colombia maakt dat het land een “natuurlijke leider” in de regio is om de democratie en de rechtsstaat in Venezuela “te ondersteunen”, zeggen Pompeo en Duque in een gemeenschappelijke verklaring.

Duque, die Juan Manuel Santos in augustus opvolgde, zei dat “alle landen die de waarde van democratie delen, zich moeten verenigen om de Venezolaanse dictatuur af te wijzen en alles te doen wat nodig is om de democratie en constitutionele orde te herstellen.”

Pompeo prees Colombia voor zijn steun aan de één miljoen Venezolanen die de grens zijn overgestoken en zijn gevlucht voor de crisis veroorzaakt door het autoritaire wanbestuur van het Maduro-regime.

Volgens de Verenigde Naties zijn 2,3 miljoen Venezolanen sinds 2015 aan de armoede en de economische ineenstorting ontvlucht, omdat zij kampten met een tekort aan basisbenodigdheden zoals voedsel en medicijnen, maar ook met falende openbare diensten, zoals water, elektriciteit en vervoer.

De Venezolaanse president Maduro begint op 10 januari aan zijn tweede ambtstermijn. De presidentsverkiezingen van vorig jaar zijn geboycot door de oppositie en niet erkend door een groot deel van de internationale gemeenschap.