De Verenigde Staten gaan aan Colombia, dat vredesonderhandelingen voert met de marxistische rebellenbeweging Farc, 450 miljoen dollar geven. Dat kondigde president Barack Obama donderdag aan, bij een ontmoeting met zijn Colombiaanse ambtsgenoot Juan Manuel Santos in het Witte Huis.
Het gewapend conflict in Colombia duurt al meer dan 50 jaar, en is daarmee een van de oudste van Latijns-Amerika. Er vielen al meer dan 220.000 doden, tienduizenden mensen zijn vermist en zes miljoen op de vlucht.
Het afgelopen decennium kregen de Colombiaanse autoriteiten nog geld van de Amerikanen om de strijd tegen de Farc te voeren. Maar nu zal er geld worden gepompt in zaken zoals ontmijningsprojecten, de strijd tegen drugs en humanitaire hulp. ‘Op dezelfde manier als de Verenigde Staten een partner van Colombia waren in tijden van oorlog, zullen we nu een partner zijn om de vrede te verzekeren’, verklaarde Obama. ‘Vandaag is er hoop in Colombia.’
Santos van zijn kant wees erop dat ‘de post-conflictperiode moeilijker zal zijn dan het vredesproces zelf’.
De Colombiaanse regering voert al drie jaar onderhandelingen met de leiders van de Farc, om een einde te maken aan de burgeroorlog. De gesprekken worden in Cuba gevoerd. Over heel wat zaken, zoals VN-waarnemers en compensaties voor de slachtoffers, zijn er al afspraken gemaakt. Verwacht wordt dat op 23 maart een handtekening zal worden gezet onder het vredesakkoord. Al is daarmee het conflict met de op één na grootste rebellengroep, ELN, nog niet van de baan. (bron:nieuwsblad.be)