Wapenstilstand tussen regering en ELN begint op 3 augustus

Vanuit Cuba leiden president Gustavo Petro en guerrillaleider Antonio García de afsluiting van de derde onderhandelingsronde. Een van de resultaten van de ronde is de overeenkomst over een bilateraal staakt-het-vuren, dat aanvankelijk 180 dagen zal duren.

Vandaag werd in Havana, Cuba, de derde ronde van de vredesbesprekingen tussen de regering en het Nationale Bevrijdingsleger (ELN), die gepland stond voor 8 juni, afgesloten.

Ze legden uit dat het uitstel te wijten was aan het feit dat beide delegaties nog steeds werkten aan de documenten en protocollen die nodig zijn voor de ondertekening van de overeenkomsten die aan het land zullen worden aangekondigd. Deze punten zijn het bilaterale, tijdelijke en nationale staakt-het-vuren, de deelname van het maatschappelijk middenveld aan het vredesproces en de humanitaire acties.

President Gustavo Petro landde donderdag in Cuba om vrijdag de slotceremonie bij te wonen. Dit is de eerste keer dat de president de formele afsluiting van een dialoogronde bijwoont, wat verwachtingen heeft gewekt over wat er is overeengekomen. Petro was niet aanwezig bij de dialoog in Venezuela (november) of die in Mexico (maart).

Volgens Caracol Radio zal het bilaterale, tijdelijke en nationale staakt-het-vuren dat tussen de Colombiaanse regering en het ELN wordt overeengekomen, gefaseerd worden uitgevoerd en formeel ingaan op 3 augustus. Vanaf vandaag tot 6 juli is de overgangs- en implementatiefase voor de partijen om kennis te maken met de maatregel, die in eerste instantie zes maanden zal duren.

Volgens Pablo Beltrán, het hoofd van het ELN-onderhandelingsteam, hebben alle structuren en fronten de opdracht gekregen om te voldoen aan de bilaterale maatregel.

Op 2 mei 2023 werd de derde cyclus van de Vredesdialoogtafel tussen het ELN en de nationale regering geïnstalleerd, sindsdien hebben de partijen twee belangrijke overeenkomsten bereikt voor het Colombiaanse volk: Het proces van deelname van de samenleving aan de vrede en het bilaterale nationale staakt-het-vuren.

Tijdens het overeengekomen staakt-het-vuren en voorafgaand aan de deadline voor de voltooiing ervan, zullen de partijen elke twee maanden evaluaties uitvoeren om successen en mogelijkheden voor verbetering te identificeren, om continuïteit en vooruitgang te garanderen.

In zijn toespraak bedankte het hoofd van de ELN-delegatie, Pablo Beltrán, president Gustavo Petro voor zijn aanwezigheid: “We zijn blij met de aanwezigheid van de president, we geloven dat deze daad het werk eert dat de regering in dit eerste jaar heeft gedaan”.

“We hopen dat de overeenkomsten de steun hebben van de Colombiaanse samenleving. Het ELN is al 60 jaar een guerrilla en dit eerste staakt-het-vuren wil Colombia helpen veranderen op basis van één uitgangspunt: Colombia verandert als we allemaal veranderen.

Otty Patiño, hoofd van de regeringsdelegatie, bedankte ook de Colombiaanse leider voor zijn aanwezigheid en voor Petro’s onbereikbare vertrouwen in het Colombiaanse volk, dat zelfs in moeilijke tijden niet heeft geaarzeld. Patiño bedankte ook de Hoge Commissaris voor de Vrede, Danilo Rueda, Senator Iván Cepeda en Orlando Romero, Admiraal van de Marine (r), die een sleutelrol speelde in de staakt-het-vuren overeenkomst.

Bron :
Foto:Presidencia.gov.co