Weer een sociaal leider vermoord in Colombia, 164 in 2022

In het jaar 2022 zijn 164 sociale leiders vermoord in Colombia. Afgelopen donderdag werd nog Mario Oscar Solarte vermoord, voorzitter van de Vereniging van Landarbeiders van Valle del Cauca (ASTRACAVA).

De sociale leider werd donderdagochtend vermoord in de wijk Bajo Calima in Buenaventura, departement Valle del Cauca, zo heeft het Colombiaans Instituut voor Studies voor Ontwikkeling en Vrede (INDEPAZ) bekendgemaakt.

Volgens het Colombiaanse instituut was Solarte betrokken bij organisatorische processen ten gunste van de boerenstand en de uitroeiing van illegale gewassen.

In zijn officiële nota verwees INDEPAZ naar de in het departement aanwezige illegale gewapende groepen, namelijk het ELN, Los Shotas, Los espartanos en de Jaime Martínez Mobiele Colonne van het Westelijk Coördinatiecommando. 

Het kantoor van de Colombiaanse Ombudsman verwierp de moord en verklaarde zich solidair met de familie van Solarte. “Wij eisen dat illegale gewapende groepen de burgerbevolking buiten het conflict houden. Geweld tegen sociale leiders is een aanslag op de vredesopbouw en de democratie”, aldus de instantie.

De moord op Solarte brengt het aantal vermoorde sociale leiders dit jaar tot nu toe op 164, volgens INDEPAZ. Er zijn 1.391 moorden gepleegd sinds de ondertekening van de vredesakkoorden. 

Bron :
Foto:bluradio.com