Werkloosheid daalt naar 8,9%, laagste in 15 jaar

Het Colombiaanse agentschap van de statistieken (DANE) heeft vrijdag de cijfers bekend gemaakt van de werkloosheid in 2015. Het is voor de eerste keer in de eenentwintigste eeuw dat de werkloosheid berekend in een jaar onder 9% valt. In het afgelopen jaar kregen 545.000 Colombianen een baan, waarin de werkloosheid 8,9% bereikte .

Ook in december, een maand waarin traditioneel meer banen worden gegenereerd door de verkoop tijdens de feestdagen, daalde de maandelijkse werkloosheid tot 8,6%, een daling van 0,1% ten opzichte van 2014.

De statistieken van de 13 grootstedelijke gebieden gemeten door DANE geven aan dat de werkloosheid eindigde op 9,8%, een stijging van 0,5% ten opzichte van december vorig jaar. Echter, de driemaandelijkse statistieken van 8,9% bleven stabiel.

De steden met de laagste werkloosheid zijn Bucaramanga 6,4%, Montería 7,8%,  Sincelejo en Manizales 8,1%. De steden met de hoogste werkloosheid waren Quibdo met 15,1%, Armenia 13,2%, Cucuta 12,5%. De werkloosheid in Bogotá was 8,3%.

Volgens DANE, is in het laatste kwartaal de werkgelegenheid in de grootstedelijke gebieden gestegen en is dat goed nieuws voor de economie die verzwakt is door de stijgende dollar en de dalende olieprijzen.