Zes departementen nemen maatregelen tegen droogte zoals waterrantsoenering

Als gevolg van de El Niño-crisis, in combinatie met lage niveaus in de reservoirs in Colombia, hebben verschillende gemeenten in ten minste zes departementen van het land maatregelen genomen zoals waterrantsoenering.

In Atlántico pasten gemeenten als Luruaco, Manatí en Candelaria een gesegmenteerde watervoorziening toe vanwege de lage niveaus in de Magdalena rivier. Aan de andere kant is er in Santa Marta een bevoorradingsplan met watertankwagens opgezet in verschillende gebieden waar de gevolgen groter zijn.

Ook in Ibagué wordt gewerkt aan een regulering van de watervoorziening en ondertussen heeft het kantoor van de burgemeester onderwijsinstellingen opgedragen om halve dagen per week te werken en twee dagen virtueel om bij te dragen aan waterbesparing.

Ondertussen zijn er in Caldas drie gemeenten op rantsoen, in één ervan zit men tot 15 uur per dag zonder water. Ze melden dat er vandaag een nieuwe gemeente op rantsoen gaat, dus er zijn 4 gemeenten met rantsoenering.

Antioquia,sluit zich ook aan bij deze maatregel, bijvoorbeeld in La Union is 5 uur per dag het water op rantsoen en in Barbosa 12 uur per dag. Rivieren en beken in gemeenten zoals Urrao, Carmen de Viboral, San Roque, Guatapé, Marinilla zijn hoge niveaus van droogte geregistreerd.

In Santander ten slotte hebben 34 van de 87 gemeenten sinds begin dit jaar te maken met rantsoenering. In Barichara bijvoorbeeld is de rantsoenering 8 uur per dag en zijn er 20 watertankwagens beschikbaar om water naar deze bevolkingsgroepen te brengen. De plaatsen waar de gevolgen het grootst zijn, zijn onder andere: Los Santos, Barichara, Velez, Aratoca, Villanueva en Sabana de Torres.

Bron :
Foto:elpais.com.co