Zesde onderhandelingsronde tussen Colombiaanse regering en ELN begonnen in Havana

De Colombiaanse regering en de rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) zijn maandag begonnen aan een zesde ronde van vredesbesprekingen, waarbij ze in Cuba overeenstemming proberen te bereiken over een verlenging van een staakt-het-vuren dat volgende week afloopt.

In een bericht op X plaatste de ELN-delegatie een foto van haar onderhandelaars in Havana en zei dat de partijen zouden proberen om “dichter bij de veranderingen te komen die Colombia nodig heeft”.

Colombia’s laatste actieve guerrillagroep, die dit jaar 60 jaar wordt, bereikte in een eerdere gespreksronde in Havana afgelopen juni overeenstemming met de regering over een wapenstilstand van zes maanden die in augustus van kracht ging.

In december stemde het ELN er in Mexico mee in om een einde te maken aan alle ontvoeringen – een manier om geld in te zamelen door losgeld. Eerder deze maand zei het openbaar ministerie echter dat de rebellengroep de ontvoeringen nu “uitbesteedt”.

Vorig jaar oktober ontvoerden leden van een ELN-eenheid de vader van Liverpool voetballer Luiz Diaz, waardoor het delicate staakt-het-vuren dreigde te worden verstoord. Luis Manuel Diaz werd 12 dagen nadat hij was ontvoerd vrijgelaten in wat het ELN een “vergissing” noemde.

De gesprekken met het ELN werden in november 2022 hervat na de verkiezing van de allereerste linkse president van Colombia, Gustavo Petro. Ze waren opgeschort door zijn voorganger Ivan Duque in 2019 na een autobomaanslag op een politieacademie in Bogota waarbij 22 mensen omkwamen.

Bron :
Foto:portafolio.co