Zeven doden tijdens protesten in Bogotá

Zeven mensen werden vermoord tijdens protesten in Bogotá en in de gemeente Soacha. Aanleiding van de protesten is de dood van een man door politiegeweld.

In Colombia is hevig protest uitgebroken na de dood van een man door politiegeweld. Javier Ordoñez, een 46-jarige advocaat, taxichauffeur en vader van twee kinderen, kreeg meerdere keren stroomstoten van twee politieagenten en stierf korte tijd later in het ziekenhuis. De video van het incident werd gedeeld op sociale media en ontketende felle reacties. In de hoofdstad Bogotá en andere steden kwamen mensen op straat om hun woede te uiten tegen het politiegeweld. Dat leidde tot onlusten tussen de demonstranten en de oproerpolitie.

Minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo bevestigde dat er woensdagavond zeven mensen zijn vermoord tijdens de protesten. Betogers meldden op sociale media dat er te midden van de demonstraties en botsingen met de oproerpolitie, schoten waren te horen en mensen werden geraakt. De Colombiaanse regering looft een beloning van maximaal 50 miljoen peso uit voor de informatie die leidt tot de arrestatie van de daders van de moord op deze zeven mensen tijdens deze gewelddadige dag in Bogotá en in de gemeente Soacha.

Naast de schorsing van de twee politieagenten kondigde de regering aan dat de politie in Bogotá zal worden versterkt met de komst van 300 soldaten van de 13e brigade van het nationale leger en 850 politieagenten uit andere regio’s om de rust in de stad te bewaken.

Bogotá beleefde een dag van protesten die een weerspiegeling waren van publieke verontwaardiging over de dood van Ordoñez door politiegeweld dat door de desbetreffende autoriteiten wordt onderzocht. In verschillende delen van de stad waren er rellen en verschillende burgers ontstaken brandhaarden bij politiebureaus.

Het incident vond naar verluidt plaats toen Javier Ordoñez buiten een wooncomplex op straat met zijn vrienden alcohol dronk in strijd met sociale afstandsmaatregelen. Volgens het hoofd van de politie van Bogotá waren de agenten ter plaatse om op te treden tegen ordeverstoring veroorzaakt door personen onder invloed van alcohol.

“We uiten ons verdriet over de dood van Javier Ordóñez en ons gevoel van solidariteit met zijn familie”, zei Holmes Trujillo, die verzekerde dat de nationale regering alle medewerking zal blijven verlenen om de feiten te verduidelijken waarin Javier Ordoñez stierf na het ontvangen van stroomstoten van een taser door de politie.

De burgemeester van Bogotá, Claudia Lopez zei dat het een voorbeeld was van “onaanvaardbaar politiegeweld”. Ze vraagt op Twitter dat de twee agenten een passende straf krijgen. Ze roept ook op tot een “grondige en ernstige herstructurering binnen de politie”.

President Ivan Duque reageerde ook op de gebeurtenis. “Wij allen, als samenleving, moeten een nultolerantie hebben ten aanzien van de schending van de mensenrechten door leden van het openbaar gezag”, zei Duque.

Bron :
Foto:lavanguardia.com