Zoon van president Petro gearresteerd in onderzoek naar witwaspraktijken

Nicolás Petro aangehouden in het kader van een onderzoek naar geld dat hij tijdens de verkiezingscampagne van 2022 van drugshandelaren zou hebben ontvangen

De zoon van de Colombiaanse president is gearresteerd in het kader van een onderzoek naar witwaspraktijken in verband met geld dat hij zou hebben verzameld van veroordeelde drugshandelaren tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar.

De president, Gustavo Petro, een voormalige rebel die in de Colombiaanse politiek is opgeklommen als anti corruptie kruisvaarder, zei dat hij zich niet zou bemoeien met het onderzoek.

Petro zei in de vroege ochtend in een bericht op X (Twitter): “Als individu en vader doet het me pijn om zoveel zelfvernietiging te zien en een van mijn zonen naar de gevangenis te zien gaan.

“Als president van de republiek heb ik het hoofd van het openbaar ministerie verzekerd dat het alle garanties krijgt om volgens de wet te werk te gaan.”

De arrestatie van Nicolás Petro is een grote klap voor de regering, die wordt geteisterd door conservatieve aanvallen op hetzelfde moment dat ze worstelt om de tweepartijdige steun voor Colombia te behouden in de VS, een oude bondgenoot in de “oorlog tegen drugs” en de strijd tegen illegale gewapende groepen.

Het onderzoek komt voort uit verklaringen die de ex-vrouw van Nicolás Petro, Daysuris del Carmen Vásquez, dit jaar heeft afgelegd tegenover de lokale media Semana.

In het interview zei Vásquez dat ze aanwezig was bij vergaderingen toen haar man een donatie van meer dan 600 miljoen pesos (ongeveer 120.000 pond) regelde van een politicus die ooit in Washington was veroordeeld voor drugshandel en die de steun van de Petro-campagne zocht om zijn politieke carrière te hervatten.

Ze zei dat president Petro niet op de hoogte was van de transacties van zijn zoon en dat het geld dat hij in naam van zijn campagne verzamelde, werd bewaard in een kluis in het huis van het echtpaar in de kuststad Barranquilla.

Nicolás Petro heeft de beweringen van zijn ex-vrouw ontkend en zei dat ze ongegrond waren.

Het hoofd van het openbaar ministerie zei in een verklaring dat Nicolás Petro en zijn ex-vrouw op bevel van een rechtbank in Bogotá zaterdag rond 6 uur plaatselijke tijd in hechtenis waren genomen. De openbare aanklagers zouden om voorlopige hechtenis vragen zodra ze voor een rechter waren gebracht, terwijl het onderzoek naar de twee wegens het witwassen van geld werd uitgevoerd.

Bron :
Foto:caracol.com.co