Zoon van president Petro moet terechtstaan voor witwassen

Nicolas Petro, de zoon van president Gustavo Petro, zal terechtstaan voor vermeende illegale verrijking en het witwassen van geld terwijl hij politicus was in het departement Atlantico, aldus het kantoor van de procureur-generaal op maandag.

Een schriftelijke aanklacht tegen Petro werd ingediend bij de strafrechtbanken van het gespecialiseerde circuit van Barranquilla, zei het kantoor van de procureur-generaal in een verklaring.

Petro werd in juli gearresteerd in Barranquilla, de hoofdstad van Atlantico, samen met zijn ex-vrouw, Daysuris del Carmen Vasquez, die vastzit op grond van soortgelijke aanklachten.

Tijdens een hoorzitting in augustus, pleitte Petro onschuldig maar zei dat hij zou samenwerken met de aanklagers, die hem beschuldigen van het kopen van eigendommen ter waarde van 394.000 dollar met geld dat niet van zijn salaris kwam.

De deal die Petro sloot met de aanklagers had hem voordelen kunnen opleveren zoals strafvermindering en huisarrest, maar de deal ging niet door nadat een deadline voor het leveren van informatie en bewijs van de andere betrokkenen was overschreden, volgens het kantoor van de procureur-generaal.

De rechtbank zal te zijner tijd een rechter aanwijzen om toezicht te houden op de zaak, aldus de verklaring.

Volgens de aanklacht heeft Nicolas Petro geld ontvangen van beschuldigde drugshandelaren in ruil voor hun deelname aan de vredesplannen van de president.

De president heeft ontkend op de hoogte te zijn van illegale activiteiten en zei dat hij door zal gaan met de beleidsplannen van zijn regering.

Het schandaal dreigt zijn streven naar vredes- of overleveringsakkoorden met gewapende groepen en een ambitieuze hervormingsagenda, die al voor uitdagingen stond door het uiteenvallen van de vorige regeringscoalitie, in de weg te staan.

Bron :
Foto:lafm.com.co