Zware regenval veroorzaakt aardverschuivingen in Colombia, minstens 14 doden

Minstens veertien mensen zijn omgekomen en ongeveer 20 worden vermist in de nasleep van aardverschuivingen veroorzaakt door zware regenval in Centraal-Colombia, zeggen de autoriteiten.

De directeur van de civiele bescherming, Jorge Diaz, vertelde dinsdag aan het Colombiaanse nieuwsprogramma Noticias Caracol TV dat er onder de doden drie kinderen zijn. Hij zei dat de reddingswerkzaamheden aan de gang waren nadat maandag laat modderstromen de gemeente Quetame ten zuiden van de hoofdstad Bogota hadden getroffen.

“Hulporganisaties met drones hervatten de zoekactie”, zei burgemeester Camilo Parrado van Quetame. Hij voegde eraan toe dat sommige huishoudens “twee, drie, zelfs vier familieleden” hadden verloren.

Verschillende huizen waren verwoest en een belangrijke handelsroute was bedolven onder de modder. De modder lag hoog opgestapeld in het hele gebied en bemoeilijkte het zoeken. Brandweerlieden hebben tientallen mensen geëvacueerd en zes mensen zijn naar het ziekenhuis vervoerd.

Op video’s die gedeeld werden op sociale media waren brokstukken en modder te zien die verspreid lagen rond Quetame, dat in het departement Cundinamarca ligt.

Diaz zei dat de modderstroom een deel van de weg had bedekt die Bogota verbindt met het zuidoosten van het land en een van de belangrijkste transportroutes van het land is. De blokkade deed zich voor bij een tolpost op ongeveer 60 km van de hoofdstad.

President Gustavo Petro bood dinsdag in een Twitterbericht zijn “condoleances aan de families van de slachtoffers” aan.

Het regenseizoen in Colombia, dat meestal van juni tot november duurt, eist elk jaar talloze slachtoffers. Tijdens het regenseizoen in 2022 kwamen ongeveer 300 mensen om het leven door overstromingen.

Bron :
Foto:Policía Nacional de Colombia