Zware slag voor Los Urabeños, kopstuk Guagua gedood

De criminele organisatie “los Urabeños” heeft een zware klap te verduren gekregen. Een belangrijke kopstuk is gedood tijdens een operatie van de Colombiaanse politie.

Jairo de Jesús Durango Restrepo, alias “Guagua”, “Rayado”, “Don Martín” of “Rubiel” was een van de belangrijkste leiders van de Urabeños en was verantwoordelijk voor de logistiek in het westelijk deel van Colombia van Chocó tot Nariño.

Guagua, een van de machtigste drugsbaronnen van Colombia, is tijdens een operatie van de politie in het departement Chocó gedood. Jairo de Jesús Durango Restrepo is in de jungle in de omgeving van het dorp Guadualito om het leven gekomen. Een speciale politie-commando ontdekte de schuilplaats van Durango Restrepo en er ontstond voor enkele uren een vuurgevecht. Een scherpschutter heeft de kopstuk uiteindelijk uitgeschakeld, verklaarde politiedirecteur Jorge Hernando Nieto Rojas donderdag.

Guagua, leider van de Pacifische kust, zou maandelijks tussen de acht en tien ton cocaïne via Midden-Amerika richting de VS gesmokkeld hebben. Hij wordt ook verantwoordelijk geacht voor de verdrijving van indianen en Afro-Colombianen uit hun dorpen. Hij werd beschuldigd van moord, ontvoering en drugshandel.

Kopstukken Los Urabeños / Usuga clan

Durango Restrepo was één van de vijf leden van het personeel van het misdaadsyndicaat Los Urabeños, met aan het hoofd “Otoniel”.

Los Urabeños, ook bekend als de Usuga clan, is een criminele bende, beschouwd als de meest gevaarlijke van Colombia. De clan is voortgekomen uit een rechtse paramilitaire beweging bestaande uit 2.650 leden en is voornamelijk bezig met afpersing en drugshandel. Het hoofd van de Urabeños is Dairo Antonio Úsuga alias Otoniel en is niet voor niets de meest gezochte persoon in Colombia.