Bogotá start Internationaal boekenfestival FILBO

Vandaag is het internationale boekenfestival in Bogotá van start gegaan. Feria Internacional del Libro de Bogotá (FILBO) is door de Colombiaanse president officieel geopend en trekt jaarlijks vele internationale en nationale schrijvers, lezers en uitgevers aan. Op een oppervlakte van 3.000 vierkante meter worden meer dan honderd nationale en internationale gasten verwacht en worden er ongeveer 1.500 evenementen gehouden.

De boekenbeurs is het belangrijkste evenement ter promotie van de literatuur en de uitgeverswereld in Colombia en is  een van de belangrijkste literaire evenementen in Latijns-Amerika. Elk jaar tijdens dit boekenfestival worden de schrijvers, boeken en lezers de hoofdrolspelers in een Colombiaanse culturele scene.

Het thema van FILBO is “Macondo”, de magische wereld van het Colombiaanse dorp Aracataca, waar de wereldberoemde schrijver Gabriel García Márquez geboren is en over schreef in zijn boeken. Volgens de organisatoren van het boekenfestival is het, een jaar na de dood van de Nobelprijswinnaar van de literatuur, een passend eerbetoon om zijn magische wereld als thema te stellen.

Het internationale boekenfestival in Bogotá was een belangrijke sleutel in de benoeming van Bogotá als Wereldboekenstad in 2007.  De titel “World Book Capital” wordt elk jaar toegewezen door UNESCO aan een stad waarvan de kwaliteit van het programma ter promotie van boeken, lezen en de boekenindustrie erkend wordt.

FILBO komt elk jaar tot stand door de samenwerking tussen CORFERIAS en de Camara Colombiana del Libros. Dit jaar is het de 28e editie van het boekenfestival en duurt tot en met 4 mei 2015.