16 archeologische artefacten van inheemse volkeren teruggebracht naar Colombia

Colombia heeft met succes 16 archeologische stukken uit Zwitserland en Nieuw-Zeeland teruggekregen, aldus het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze artefacten, die behoren tot de inheemse culturen van Colombia, werden teruggevorderd door internationale samenwerking en vrijwillige terugkeer.

Vijftien van de artefacten werden teruggehaald uit Zwitserland, een land waarmee Colombia een “Overeenkomst betreffende de invoer en teruggave van cultuurgoederen” heeft. Het Colombiaanse Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (ICANH) identificeerde deze artefacten en merkte op dat “één ervan een tabloid is uit het departement Cauca, en dat de andere 14 votiefstukken van goud zijn die gebruikt werden door het Muiscavolk, dat de oostelijke hooglanden bewoonde van 800 v. Chr. tot de komst van de Iberische veroveraars in de 16e eeuw, voor verschillende rituele gebeurtenissen”. Tot deze stukken behoorden keramiek en gouden voorwerpen uit de archeologische gebieden van de Quimbaya en Muisca. De officiële overhandiging aan ambassadeur Francisco Echeverri werd gedaan door de Zwitserse federale dienst voor cultuur.

Het overgebleven stuk, een middelgrote bolvormige keramische vaas, werd teruggebracht uit Nieuw-Zeeland. Deze teruggave werd mogelijk gemaakt door de vrijwillige actie van een particulier, zoals beschreven door de ICANH. Dit keramische stuk wordt geassocieerd met de Boven-Magdalena regio en de teruggave ervan betekent een gezamenlijke inspanning van de Colombiaanse ambassades in het buitenland, het Algemene Directoraat van Protocol en het presidentieel paleis.

Bron :
Foto:elnuevosiglo.com.co