Monthly Archives: juli 2024

Zes soldaten gedood en drie gewond door mijnenveld in Antioquia

In het dorp Coposa in de gemeente Valdivia, in het noorden van het departement Antioquia, werden zes soldaten van het Colombiaans leger vermoord en drie anderen raakten gewond.

Het Nationale Leger gaf aan dat de militaire eenheid tijdens een militaire operatie tegen de drugsorganisatie Clan del Golfo werd aangevallen door leden van de Estado Mayor Central met de activering van een mijnenveld.

Kort nadat de dood van de eerste vier soldaten was bevestigd, werd vernomen dat twee andere gewonde soldaten stierven als gevolg van de ernst van de verwondingen aan hun lichaam.

President Gustavo Petro verwees naar de gebeurtenissen uit zijn X-verslag: “De dood van zes soldaten in het mijnenveld van Valdivia, Antioquia is betreurenswaardig. Meer jonge mensen gedood in de oorlog van hebzucht… mijn condoleances aan hun families van fatsoenlijke Colombianen.”

Het leger bevestigde dat het peloton zich voorbereidde op de terugkeer van een operatie “ze in een gebied vielen dat was voorbereid met explosieven.” Met steun van de Colombiaanse luchtmacht werden de doden geborgen en gewonden per helikopter naar een medisch centrum overgebracht.

Gezien de situatie sprak de gouverneur van Antioquia, Andrés Julián Rendón, zich uit en riep op tot het beëindigen van de bilaterale wapenstilstandsovereenkomst die wordt gehandhaafd tussen de nationale regering en deze georganiseerde gewapende groepen.

De macabere alliantie tussen het ELN en dissidenten van de FARC heeft Antioquia en het hele land in rouw gedompeld. Zes soldaten van de 11e Brigade van het leger verloren het leven in een mijnenveld,” verklaarde de departementale leider.

Hij vroeg zich ook af:”Hoeveel van hen moeten er nog vallen voordat de nationale regering een einde maakt aan dit bedrieglijke instrument en mechanisme van wapenstilstand? Vrede wordt niet geconsolideerd door het sussen van criminaliteit, vrede wordt veroverd met de rechtsstaat, gerechtigheid en sociale kansen”.

Fernando Gaviria derde in de zesde etappe van de Tour de France

De Colombiaanse wielrenner Fernando Gaviria is in de zesde etappe van de Tour de France als derde over de finish gegaan. De Nederlandse wielrenner Dylan Groenewegen pakte de overwinning. Het algemeen klassement onderging geen grote veranderingen.

Ondanks een reeks complicaties om zich te plaatsen in de sprint, was Gaviria sterk in de benen om de dag als vierde af te sluiten. Naast Groenewegen finishten de Belg Jasper Philipsen en de Eritreeër Biniam Girmay voor Gaviria. Philipsen kreeg echter een straf, waardoor Gaviria opschoof naar de derde plaats.

In het algemeen klassement was het een dag zonder tegenslagen voor de favorieten. De Sloveen Tadej Pogacar verdedigde zijn voorsprong en behield zijn verschil van 45″ op de Belg Remco Evenepoel; terwijl de Deen Jonas Vingegaard derde staat op 50″.

Egan Bernal sluit de Top 10 van het algemeen klassement af en gaat verder als de beste Colombiaanse wielrenner van de race, 3’21″ achter de renner van UAE Team Emirates.

Santiago Buitrago bleef op zijn beurt op plaats 15 in ht klassement, 4’10″ achter Pogacar; Harold Tejada staat 68e en heeft zes posities moeten opgeven, op 43’07″. Ondanks zijn podiumplek in de zesde etappe staat Fernando Gaviria op de 166e plaats in het algemeen klassement met 1H28’50″.

Copa América 2024: Colombia speelt gelijk tegen Brazilië 1-1

Het Colombiaans elftal onder leiding van Néstor Lorenzo is onverslaanbaar! Op de derde en laatste datum van de groepsfase kwam de nationale ploeg op gelijke hoogte met Brazilië (1-1) in het Levi’s Stadion en stelde de eerste plaats veilig in Groep D. Hiermee staat de nationale ploeg tegenover elkaar in de kwartfinales van het team van Panama, dat als tweede eindigde in groep C.

De wedstrijd die in Santa Clara, Californië werd gespeeld, werd bepaald met scores van Raphinha voor de Brazilianen en Daniel Muñoz voor de Colombianen. Ook Jefferson Lerma zal vanwege een opeenstapeling van kaarten niet aanwezig zijn in de volgende fase.

Het duel tussen beide teams begon met behoorlijk wat emoties voor elke ploeg. In de achtste minuut had de nationale ploeg het voor elkaar met een trefzeker schot van James Rodríguez, dat uiteindelijk tegen de lat belandde.

Amper twee minuten na bovenstaande reageerde de vijfvoudig wereldkampioen namens Bruno Guimaraes. De middenvelder uit Newcastle schoof alleen door het midden van het veld en ontketende een krachtig schot op middellange afstand, dat gered werd door Camilo Vargas.

En net toen de nationale ploeg op haar best leek, profiteerden de Carioca’s. Raphinha nam een vrije trap voor het strafschopgebied, op bijna 30 meter van het doel van Vargas. De vleugelspeler van FC Barcelona schoot en knalde de bal in de linkerhoek van het doel. Het was een uitzonderlijke treffer die het Levi’s Stadium tot zwijgen bracht.

Colombia, dat de stand gelijk moest trekken om aan kop van de groep te blijven, kwam meer naar voren en probeerde veel druk uit te oefenen. Daardoor maakten ze gevaarlijke overtredingen in de buurt van het doel van de tegenstander, wat zich gaandeweg uitbetaalde. Na 19 minuten gaf James Rodríguez een voorzet vanaf de flank, die schitterend werd ingekopt door Dávinson Sánchez.

De vreugde van de ploeg van Néstor Lorenzo was van korte duur, want de grensrechter keurde de actie af vanwege vermeend buitenspel. Hoewel de VAR uiteindelijk de beslissing van de assistent-scheidsrechter bekrachtigde, waren er in de televisie-uitzending onduidelijke beelden te zien van de lijnen die werden getrokken. Het was onduidelijk of het werd getrokken met de positie van Sanchez of die van Jhon Cordoba, die blijkbaar degene was die buitenspel stond, maar niet betrokken was bij de actie.

Later verhitte het duel. Deiver Machado werd op de vleugel neergehaald door Raphinha en João Gomes schopte gefrustreerd de bal tegen Machado terwijl hij op de grond lag. Er brak meteen een handgemeen uit, Jefferson Lerma duwde een tegenstander en kreeg uiteindelijk een gele kaart, wat betekende dat hij niet zal spelen in de kwartfinales.

De Colombiaanse ploeg bleef gevaar stichten uit vrije ballen. James Rodríguez nam een vrije trap vanaf de linkerflank, maar Alisson redde met een reflex. Het was een prachtig doelpunt van James.

In de blessuretijd wurmde Jhon Córdoba de bal langs Alisson, die de trap miste en de bal voor Luis Díaz liet liggen. De Liverpool-spits schikte zich zo goed als hij kon en schoot met meer kracht dan plaatsing, waardoor de doelman redde. En net toen het erop leek dat het allemaal voorbij zou zijn, brak James op links door en zette Córdoba op de rand van het strafschopgebied op, die een uitzonderlijke pass naar Muñoz gleed voor een solo-afronding. De stand was gelijk en het was rust.

Voor de tweede helft wisselden beide teams. Voor Colombia kwam Jhon Mojica op de linkervleugel voor Deiver Machado; voor Brazilië stond Lucas Paquetá zijn plaats op het middenveld af aan Andreas Pereira.

Brazilië begon het spel te domineren. In de 59e minuut kwam Raphinha dichtbij de voorsprong met een vrije trap dicht bij het strafschopgebied, die maar net naast de rechterpaal van Camilo Vargas ging. Een grote kans was verkeken. De ‘Tricolor’ probeerden zich te ontworstelen aan de dominantie van hun tegenstanders, maar vonden geen ruimte.

Naarmate de minuten verstreken, begon de intensiteit van de wedstrijd af te nemen. De duizeling van de eerste helft was verdwenen en beide teams namen hun toevlucht tot balbezit om te verdedigen zonder de gelijkmaker te riskeren. Er gebeurde weinig.

In de 64ste minuut ontweek Luis Díaz zijn tegenstanders vanuit het centrum naar rechts, waar hij aflegde op James Rodríguez, die vervolgens een uitzonderlijke voorzet gaf aan Jhon Córdoba. Hij kopte de bal langs Marquinhos, maar de bal viel uiteindelijk in de handen van doelman Alisson.

Néstor Lorenzo bracht wijzigingen aan in zijn team. Richard Ríos en Córdoba maakten plaats voor Matheus Uribe en Rafael Santos Borré. Later werd James gewisseld. Hij verliet het veld onder applaus, droeg de aanvoerdersband over aan Matheus en werd vervangen door Jorge Carrascal.

Met meer zuurstof in de ploeg nam Colombia de controle over het spel over. Door hun voortdurende benaderingen richting het doel kregen ze meer kansen. Eerst probeerde Jorge Carrascal een rebound te pakken in het strafschopgebied en schoot over het doel, maar Alisson reageerde goed; daarna vond een perfecte voorzet vanaf de linkerflank door Luis Diaz, echter miste Rafael Santos Borré ongelooflijk het doel.

Zonder tijd voor meer eindigde de wedstrijd tussen Colombia en Brazilië in een 1-1 gelijkspel in het Levi’s Stadium in Santa Clara, Californië. Met dit resultaat gaat de nationale ploeg door naar de kwartfinales als leider in Groep D en hun volgende wedstrijd is tegen Panama op zaterdag 6 juli.

Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca plant beursgang in de Verenigde Staten

Avianca Group is van plan om een beursgang aan te vragen in de Verenigde Staten, aldus de holdingmaatschappij van de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij op maandag.

De in Bogota gevestigde luchtvaartmaatschappij, een belangrijke speler op de Latijns-Amerikaanse luchtvaartmarkt, was een van de luchtvaartmaatschappijen in de regio die tijdens de pandemie een beroep deed op Chapter 11 faillissementsbescherming vanwege een ernstige daling van de reisvraag. Avianca had in mei 2020 het faillissement aangevraagd omdat het niet in staat was om een obligatie op tijd te betalen.

Ondanks de uitdagingen tijdens de pandemie heeft Avianca een opmerkelijk herstel gemeld. In het eerste kwartaal van dit jaar stegen de totale bedrijfsopbrengsten van de luchtvaartmaatschappij tot $1,27 miljard, een stijging ten opzichte van de $1,09 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

Bovendien heeft de maatschappij haar financiële prestaties omgebogen met een winst van $13 miljoen in het eerste kwartaal, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het verlies van $12 miljoen in 2022.

Eind maart bestond de vloot van Avianca uit 128 Airbus (EPA:AIR) 320 vliegtuigen en 13 Boeing (NYSE:NYSE:BA) 787 vliegtuigen.

Avianca is de laatste Latijns-Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die op zoek is naar meer kapitaal en hogere waarderingen op de Amerikaanse markt.

Eerder dit jaar diende Aeroméxico ook al een aanvraag in om een beursgang te maken in New York met het oog op een terugkeer naar de aandelenmarkten.

LATAM Airlines werkt ook aan een nieuwe notering van haar aandelen op de New York Stock Exchange.

42e LGBTQ+ Pride Parade in Bogotá gevierd

In Bogotá verzamelden zondag meer dan 4 duizend mensen zich bij het Centro de Memoria Histórica om deel te nemen aan de 42e LGBTQ+ Pride March, een evenement dat niet alleen seksuele en genderdiversiteit viert, maar ook homofobie wil bestrijden en de rechten van de LGBT-gemeenschap wil bevorderen.

Al vroeg arriveerden de deelnemers op het verzamelpunt, getooid met veelkleurige vlaggen, fluitjes en een voelbare energie om gehoord en erkend te worden in hun strijd voor gelijkheid.

Brayan Rendón, een van de deelnemers geïnterviewd door RCN Radio, verwoordde zijn motivatie: “Deze mars is tegen homofobie, vechten voor de rechten van de gemeenschap. We steunen alle LGBT+ mensen, omdat we veel geweld tegen ons zien. Het is een oproep voor empathie en respect voor alle smaken en geaardheden”.

De dag begon om 10.00 uur bij het Centro de Memoria Histórica en Parque Renacimiento en eindigde om 14.00 uur op Plaza de Bolívar. Tijdens de tour werden optredens belicht van artiesten als Esteman, Suelta Como Gabete en La Toxicosteña, die hun stem hebben laten horen in de beweging voor gelijkheid en diversiteit.