27 jaar cel voor FARC-rebel om ontvoering

FARC-lid Diego Alfonso Navarrete Beltrán, beter bekend als ‘Sebastian’ of ‘LJ’, werd dinsdag veroordeeld in de Verenigde Staten tot 27 jaar gevangenisstraf voor de ontvoering van drie Amerikaanse burgers in 2003.

Navarrete was commandant van Front 1 van de FARC en was verantwoordelijk voor Marc Gonsalves, Thomas Howes y Keith Stansell. De drie Amerikanen werden gevangen genomen door de FARC nadat hun vliegtuigje in 2003 in het territorium van de FARC neerstortte. Hij heeft de drie mannen zestien maanden in Colombia bewaakt en met geweld bedreigd. De gijzelaars werden van het ene naar het andere kamp verplaatst in de afgelegen jungle van Colombia. Vaak werden ze vastgeketend aan bomen en werden herhaaldelijk op een barbaarse manier mishandeld door de verdachte en anderen uit het kamp.

De ontvoerde Amerikanen werden in 2008 bevrijd tijdens een actie van het Colombiaanse leger. De man werd vorig jaar door Colombia uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij bekende in de rechtbank schuld en vroeg de aanklagers om vergiffenis, maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie dinsdag bekend.

Eerder werden drie andere FARC-rebellen veroordeeld voor de ontvoering, onder wie rebellenleider Simon Trinidad. Hij wordt gezien als het brein achter de ontvoering en werd in 2008 in de VS veroordeeld tot een celstraf van zestig jaar. Trinidad komt mogelijk eerder vrij om mee te doen aan vredesgesprekken van de FARC en Colombia op Cuba.