34 ontvoerde soldaten vrijgelaten in Meta

In het zuiden van Colombia zijn zaterdag 34 militairen vrijgelaten die vrijdag werden ontvoerd na een operatie tegen milieudelicten. Dat maakte het leger zondag bekend.

De ontvoering gebeurde in het departement Meta. Volgens de gouverneur van het gebied, Rafaela Cortés, zaten er voormalige FARC-leden achter, die het vredesakkoord tussen de regering en de guerrillabeweging uit 2016 verwerpen.

De militairen werden vastgehouden door een groep van ongeveer 60 mensen, vermoedelijk uit de gemeenschap. “Blijkbaar geïnstrumentaliseerd door het front “Marco Aurelio Buendía” van de FARC-dissidenten van Estado Mayor Central (EMC).”

Een comité bestaande uit afgevaardigden van de Verenigde Naties en de Colombiaanse ombudsdienst zijn erin geslaagd 32 soldaten en 3 onderofficieren van het Nationale Leger te laten terugkeren naar hun activiteiten, nadat ze meer dan 24 uur waren vastgehouden door de gemeenschap in het dorp Loma Linda in de gemeente Vista Hermosa, in het departement Meta.

“Het comité ging in dialoog met de gemeenschap”, laat het leger weten. “De 34 soldaten werden vervolgens vrijgelaten.” De militairen “verkeren in goede gezondheid en beschikken over al hun uitrusting en materieel”.

Eerder hadden de Colombiaanse autoriteiten ook bekendgemaakt dat twee onderzoekers van het parket-generaal en een vrouw die hen begeleidde, ontvoerd waren door de EMC (Estado Mayor Central), de grootste groep van dissidente voormalige FARC-leden. Dat gebeurde bij Santander de Quilichao, in het zuidoostelijke departement Cauca. De EMC liet intussen weten dat het drietal “in goede gezondheid” zou verkeren.

De gouverneur van het departement Meta, Rafaela Cortés, wees de aanhouding van 31 soldaten en drie officieren “krachtig” af en beweerd dat de rebellen van de FARC-dissidenten achter het incident zaten.

In een video op Instagram hekelde Cortés dat “ze de burgerbevolking hebben gebruikt om de confrontatie aan te gaan met de veiligheidstroepen (…) Deze druk is te wijten aan de laatste vangsten die we hebben gedaan met de veiligheidstroepen van de structuur van deze criminele groepen”.

Bron :
Foto:lafm.com.co