400.000 Colombianen zonder stroom na FARC-aanval

In de Colombiaanse havenstad Buenaventura zitten zeker 400.000 mensen zonder stroom na een aanval van de militante FARC-beweging op een hoogspanningsmast van energiebedrijf Epsa. Volgens de Colombiaanse marine heeft de FARC de mast met explosieven opgeblazen.

Door de aanslag kan de door de waterkrachtcentrale bij de rivier Anchicaya opgewekte elektriciteit Buenaventura niet meer bereiken.. Buenaventura is de belangrijkste havenstad aan de westkust van het land.

De marine spreekt van een terroristische aanslag.

Medewerkers van Epsa zijn hard bezig de elektriciteitsvoorziening te herstellen. De stroomuitval zorgt voor grote problemen in onder meer ziekenhuizen, gevangenissen en bij de veiligheidsdiensten.

De mast stond op zo’n 27 kilometer van Buenaventura in landelijk gebied. Het is onduidelijk wanneer de stroomvoorziening weer is hersteld. Dat hangt onder meer af van de begaanbaarheid van het gebied en de weersomstandigheden.
Wapenstilstand

De aanval komt een week na het opzeggen van de eenzijdig afgekondigde wapenstilstand door de FARC. De rebellengroep besloot daartoe nadat bij een aanval van het leger tientallen FARC-strijders waren gedood. (bron: nos.nl)