600 mensen geëvacueerd door probleem in stuwdam HidroItuango

Het Colombiaanse orgaan voor rampenbestrijding en crisisbeheersing (UNGRD), het Rode Kruis en energiebedrijf EPM hebben in een gezamenlijke verklaring gewaarschuwd voor het overstromingsgevaar dat wordt veroorzaakt door de rivier Cauca. Door het regenseizoen en een probleem in een waterkrachtcentrale loopt de bevolking rondom de rivier gevaar op.

In de sub-regio Bajo Cauca in het departement Antioquia hebben de burgemeesters van vier gemeenten hun inwoners bij de rivier Cauca laten evacueren en is een loopbrug vernield door het hoge water. Dit is het gevolg van het vrijmaken van water uit de  stuwdam HidroItuango van het energiebedrijf EPM.

“Neem alstublieft onmiddellijk afstand van de rivierbedding en de oevers van de rivier. In de komende tijd zal het peil van het water uit de rivier Cauca, stroomafwaarts van HidroItuango, toenemen als gevolg van het openzetten van de tunnels in de dam”, aldus vanuit de gezamenlijke verklaring.

Een omleidingstunnel van de stuwdam is ingestort en blokkeert het water waardoor de druk op de dam te hoog wordt. Hierdoor is het energiebedrijf genoodzaakt vier tunnels in de dam open te zetten waardoor het waterpeil stroomafwaarts zal stijgen.

In de verklaring werden de gemeenten Ituango, Briceño Valdivia, Puerto Valdivia, Cáceres, Tarazá, Caucasi en Nechí opgeroepen zich niet bij de oevers van de rivier te begeven. Uit voorzorg zijn er 600 mensen geëvacueerd die bij de oever van de rivier wonen.

De stuwdam, die in december zou worden opgeleverd, loopt ernstige vertraging op. In de vier tunnels die nu open staan bevinden zich machines die door de noodgreep als verloren kan worden beschouwd.