79-jarige man eerste geval van legale euthanasie in Colombia

Dokter Gustavo Quintana, ook wel bekend als Dokter Dood, voerde de eerste euthanasie uit in Colombia en Latijns-Amerika, goedgekeurd door de Colombiaanse overheid.

Ovidio Gonzales, 79, werd de eerste Colombiaan die door goedkeuring van de overheid euthanasie pleegde. Gonzales lijdt al vijf jaar aan terminale mondkanker, zijn geval is de eerste van toegestane euthanasie, gesteund en met het verzoek van vele terminaal zieke patiënten.

Als gevolg van een uitspraak van het Constitutioneel Hof van 17 jaar geleden, werd Colombia de eerste en het enige land in Latijns-Amerika om euthanasie toe te staan. Deze uitspraak wordt ondersteund met de grondwettelijke bepaling die stelt dat de Colombianen het recht hebben om waardig te leven en te sterven.

De nieuwe regel was net in juli goedgekeurd en zoals verwacht waren er religieuze groepen evenals vele artsen  sterk tegen. Lokale katholieke leiders hebben gedreigd om ziekenhuizen gerund door kerken te sluiten als ze ervoor kiezen om deze procedure uit te voeren. De Algemeen Inspecteur heeft ook geprobeerd om de nieuwe regel te stoppen, die werd beschouwd als moord .

Dokter Quintana onthulde dat na de nieuwe wet werd aangenomen, hij telefoontjes ontving van familieleden of van patiënten die op zoek zijn naar een einde aan hun lijdensweg. Hij zei ook dat de meeste van zijn procedures thuis werden gedaan met de patiënten omringd door hun familie en geliefden.

De “recht om dood te gaan” bewegingen hebben in Colombia de nieuwe uitspraak gevierd. Ze zeiden dat het nieuwe decreet een duidelijker beeld geeft op wat er vele jaren in het geheim gaande was.

“De dubbelzinnigheid van de wet leidde tot veel angst onder artsen”, zei de voorzitter van Colombia’s “recht om te sterven” stichting, Carmenza Ochoa.

Een patiënt die Quintana geholpen heeft om vredig sterven was Diego Castro. Tijdens zijn vitale periode, was hij een geliefde bar eigenaar, maar ontdekte in 2009 dat hij een hersentumor had. Hij onderging elke mogelijke operatie die de kanker zou kunnen elimineren, maar het was niet succesvol, hij raakte verlamd. Castro leed veel pijn en had zelfs zelfmoordpogingen.

Juanita Castro, zijn zus, vertelde dat Diego zijn dierbaren had overtuigd om eens te zijn met zijn beslissing om te sterven. Drie jaar na zijn dood, vraagt ze zichzelf af of ze spijt had en zei er geen spijt van te hebben.

“Wanneer we onze geliefden het recht om euthanasie toe te passen ontkennen, denken we eigenlijk meer in onszelf dan in de persoon die we liefhebben. Het is een egoïstische beslissing, want we willen ze niet dood zien gaan”, zei Castro.

573-xNpyc.AuSt.55
Dokter Gustavo Quintana