79 politieagenten ontvoerd in Caguán

Boeren in San Vicente del Caguán hebben een Colombiaanse politieagent vermoord en 79 politieagenten ontvoerd nadat donderdag een rel uitbrak.

De gewelddadige gebeurtenissen vonden plaats op het terrein van het Chinese olie- en petroleumexploratiebedrijf Emerald Energy. Emerald Energy is een dochteronderneming van het in Shanghai gevestigde Sinochem International.

Volgens beelden die in de vroege uurtjes zijn gemaakt, beschermde de oproerpolitie ESMAD van de Nationale Politie de installaties van de multinational, nabij de landelijke gemeente Los Pozos, zo’n 15 km ten oosten van San Vicente del Caguán. Los Pozos, in het zuidoosten van het land, was een van de gemeenschappen binnen een gedemilitariseerde zone die de regering van president Andrés Pastrana en de guerrilla van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) waren overeengekomen om de vredesbesprekingen van 1999 te organiseren.

Nadat het terrein van het bedrijf was binnengevallen door een groep boeren die de regering eisten een weg aan te leggen, staken gewelddadige demonstranten verschillende gebouwen op het terrein in brand. De veiligheidssituatie verslechterde toen de politie werd omsingeld door de boeren die hen vervolgens sloeg, wat resulteerde in de dood van politieinspecteur Ricardo Monroy. De protestanten stalen militair materieel voordat ze de politie gijzelden.

De minister van Binnenlandse Zaken en woordvoerder van de nationale regering, Alfonso Prada, verklaarde dat hij in geen geval de facto middelen of enige vorm van chantage zal aanvaarden en dat de onontbeerlijke voorwaarde voor een dialoog de vrijlating van de gegijzelde agenten is.

Parada voegde eraan toe dat de nationale regering zal bemiddelen met de boerenbeweging. De Ombudsman is reeds in het gebied om de toestand van de agenten te verifiëren, dialoogtafels te openen en gewelddadige acties te annuleren om controle en rust in de regio te bewerkstelligen.

Bron :
Foto:elpais.com.co