Aantal moorden rond jaarwisseling met 71% gedaald

In Colombia vond tijdens de viering van het nieuwjaar een aanzienlijke daling van de misdaadcijfers plaats, wat met name tot uiting kwam in de daling van het aantal gewelddadige sterfgevallen.

Tussen zes uur ’s middags op 31 december en zes uur ’s ochtends op 1 januari werden er 22 moorden gemeld, wat neerkomt op een daling van 71 procent ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar, toen 77 gewelddadige sterfgevallen werden gemeld”, aldus de adjunct-directeur van de Nationale Politie, generaal Carlos Ramiro Mena.

Mena zei dat de daling is te danken aan het goede gedrag van burgers en de uitvoering van preventieve plannen door de autoriteiten.

In Bogotá daalde het aantal moorden met 30 procent. Er raakten twee kinderen in Medellín en Barranquilla gewond door zwerfkogels, een van twee en zes jaar oud. Beide gevallen zijn in onderzoek”, zei generaal Mena.

In het geval van letselschade werden 124 gevallen gemeld, tegenover 95 in 2016. Het Nationaal Gezondheidsinstituut rapporteerde 12 mensen die ernstige brandwonden opliepen door buskruit, waaronder drie minderjarigen. Elk geval van ernstige brandwonden baat ons zorgen, maar het aantal is gedaald met 86% in vergelijking met vorig jaar toen 83 gevallen werden gemeld”, meldde Mena.