Akkoord visumvrijstelling Schengenlanden ondertekend

Woensdagavond hebben de Colombiaanse president en de Europese Unie tijdens de top van CELAC-EU in Brussel het akkoord ondertekend dat toegang geeft voor Colombianen aan de Schengenlanden zonder gebruik van een visum.

In de formele ceremonie bedankte president Juan Manuel Santos voor het besluit van de EU en zei dat deze overeenkomst zeer belangrijk is voor de toekomst en een belangrijke stap is.

Met deze ondertekening begint de laatste fase van een proces dat op zijn laatst zal uitmonden in oktober. Vanaf die datum zullen de Colombiaanse burgers worden toegelaten in de EU ​​zonder een visum en kunnen binnen de EU vrij reizen gedurende 90 dagen.

“We hopen dat het ratificatieproces in de komende maanden afgerond kan worden aan het einde van het jaar en in een korte tijd toegang tot de Schengen-landen te verkrijgen zonder een visum te hoeven aan te vragen,” zei Patti Londoño, onderminister van Buitenlandse Zaken in Colombia.

Het afrondend proces kan iets meer dan 3 maanden duren maar kan dan naar verwachting in oktober direct van kracht gaan. De vrijstelling van het visum geldt voor 26 Europese landen.

Na de ondertekening van het akkoord twitterde de president Santos “Colombianen: Welkom in Europa!”